Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 september 2018

Hunden Alva räddades ur grytet – efter 37 timmar

Sillre

Efter en jaktrunda satt hunden Alva fast i ett gryt. Med hjälp av en stor räddningsinsats där främlingar gjorde sitt yttersta för Alva, kunde hon räddas – efter 37 timmar i marken. Nu vill matte Helena Parkeborn tacka alla som engagerat sig.

– Jag har haft tårar i ögonen hela dagen, det här hade aldrig gått utan all hjälp!

 Med hjälp av en stor räddningsinsats lyckades man rädda hunden Alva som fastnat i grytet.
Med hjälp av en stor räddningsinsats lyckades man rädda hunden Alva som fastnat i grytet. FOTO: PRIVAT

Det var i lördags som Helena Parkeborns, 28, sambo Marcus Söderlund, 30, var ute tillsammans med släthårige foxterriern Alva, 8, på en jaktrunda hemma i Sillre utanför Sundsvall.

När han hittar ett grävlingsgryt släpper han in Alva som går in och skäller precis som hon brukar. På hundpejlen ser Marcus att hon är 12 meter ner i marken och bestämmer sig för att inte gräva sig in.

– Alva kommer ut och de börjar gå hem men så smiter hon och sticker tillbaka in. Sen blir hon kvar där, berättar Helena.

Läs också: Tina-Marie räddade kråkan Åsa – som fick flytta in i hönshuset!

Försökte gräva sig ner i grytet

 Helena och sambon Marcus gjorde allt för att rädda sin Alva.
Helena och sambon Marcus gjorde allt för att rädda sin Alva. FOTO: PRIVAT

När det gått tre timmar ringer Marcus till Helena som åkt till sommarstugan. Nu har han hunnit bli orolig – så här länge har Alva aldrig stannat i ett gryt.

– Han kunde höra henne och såg på pejlen att det rörde sig, men hon kom inte när han ropade.

Marcus börjar smågräva för att kunna se hur grytet i den nästan lodräta slänten ligger. Nu kommer också Helena och hjälper till och tillsammans gräver de i mörkret som nu börjat falla.

– Vi var jätteoroliga, hon hade varit borta så länge. Vi hörde henne inte heller skälla längre och tänkte att hon kanske kvävts eller blivit ingrävd, säger Helena.

Räddningstjänsten nekade hjälp

Paret stannar i skogen hela natten men bestämmer sig för att åka hem och sova en stund när klockan hunnit bli fyra på morgonen. De bäddar för Alva utanför grytet och ställer fram mat och vatten. De monterar dessutom upp en kamera som kan ta en bild ifall Alva skulle ta sig ut.

– Jag ringde räddningstjänsten två gånger under kvällen och natten men blev nekad hjälp. Jag blev väldigt besviken. Deras jobb är att rädda liv även när det gäller husdjur men deras version var att det skulle bli för kostsamt och att de inte såg vilken hjälp de skulle kunna bidra med, berättar Helena.

Läs också: Forskning: Att ha jakthund kan förlänga livet!

Fick gensvar på sociala medier

Efter någon timmes sömn beger sig så Helena och Marcus tillbaka ut i skogen. Nu börjar paret också kontakta grannar och vänner och uppdaterar om läget på sina privata Facebook-konton och i populära gruppen Jägarliv, samt i lokala bygrupper. Och gensvaret är enormt. När de fått ihop ett tillräckligt stort gäng bestämmer de sig för att börja gräva på allvar.

– Vi fick tag i jordborrar och lövblåsar så vi kunde blåsa in syre i grytet, och grävde hela dagen. Vi fick också motorsågar och kunde fälla träd – markägaren sa att vi skulle göra vad vi behövde för att komma fram till Alva, säger Helena.

Fick hjälp med grävmaskin

 12 meter ner i marken satt Alva fast i grytet. För hand tog man sig närmare och närmare hunden.
12 meter ner i marken satt Alva fast i grytet. För hand tog man sig närmare och närmare hunden. FOTO: PRIVAT

Den massiva insatsen leder till att man tar sig till 3,5 meters avstånd från Alva. Men då inser paret också att rasrisken nu är överhängande, och man bestämmer sig för att sluta för att istället fortsätta med grävmaskin.

– Vänner från Stockholm åkte hela vägen till oss och personer vi inte kände kom från Sundsvall för att röja vägen så grävmaskinen skulle kunna ta sig fram. Och mitt i natten dök grävmaskinisten frivilligt upp för att arbeta, säger Helena.

 Den sista biten grävde man med grävmaskin – tills Alva tittade ut.
Den sista biten grävde man med grävmaskin – tills Alva tittade ut. FOTO: PRIVAT

Läs också: 10 viktiga signaler som visar vad hunden vill!

Alva kom ut av sig själv

FOTO: PRIVAT

När man så lyckas gräva sig ytterligare 1,5 meter närmare Alva kommer hon plötsligt ut – efter 37 timmar i grytet. Klockan är nu fem på morgonen och Helena ligger hemma och sover.

– Marcus ringde och sa att hon var ute, drack vatten och var pigg, vilket är så typiskt henne. Det var så skönt! Jag hörde att han var pigg och glad och då visste jag att det är bra.

 Alva parkerade sig i mattes trygga famn och bjöd på pusskalas – men fick också lite skäll.
Alva parkerade sig i mattes trygga famn och bjöd på pusskalas – men fick också lite skäll. FOTO: PRIVAT

Helena åker på en gång ut i skogen och möts av en glad Alva som rusar fram och sätter sig i mattes knä.

– Det blev pusskalas men också lite skäll från min sida, det var så mycket känslor!

Vill tacka för stödet

Ensamma i skogen mitt i natten kände Helena och Marcus till en början att läget var hopplöst, att de kanske inte skulle kunna rädda Alva. Men tack vare stödet på bland annat Facebook orkade de fortsätta – ett stöd Helena säger är typiskt för både jägar- och hundfolk.

– De som inte kunde vara på plats ringde andra som kunde leverera verktyg vi behövde, vår granne lagade middag så vi kunde äta när vi kom hem och folk swishade pengar för att vi skulle få dit en grävmaskin.

När Alva sen räddats och Helena uppdaterade om läget, drogs en kollektiv suck av lättnad på Facebook.

– Folk hade oroat sig och tänkt så mycket på Alva, helt otroligt! Och det här hade aldrig gått utan all hjälp! Jag har haft tårar i ögonen hela dagen. Det här är ju vår hund och det är inte säkert att andra människor känner som vi gör för vår hund men hjälpen har kommit från alla håll. Det är fantastiskt och så fantastiska människor, riktiga eldsjälar!, säger Helena.

Läs också: Hundarna blev lindringen mot fibromyalgi!

Släkten hjälpte till

Helena vill nu rikta ett särskilt tack till sin mamma och svärmor som på varsitt håll och i varsin ände av landet råddade med alla meddelanden och tips som kom in på sociala medier. En stor eloge ska också grävmaskinisten ha som mitt i natten frivilligt arbetade med att få upp hunden ur grytet.

– Han var så positivt inställd och sa bara att vi fixar det här, berättar Helena.

Får leverpastej – och massage

 Foxterriern Alva är nu tillbaka hemma i tryggt förvar.
Foxterriern Alva är nu tillbaka hemma i tryggt förvar. FOTO: PRIVAT

Varför Alva stannade kvar i grytet är omöjligt att veta. Hon kan ha suttit fast och lyckats ta sig ut när hon smalnade av till följd av vätskebrist. En annan möjlighet enligt Helena är att hunden hörde grävandet som pågick utanför och på så sätt fick kraft att gräva ännu mer på egen hand.

Hemma i Sillre ligger nu en mycket trött Alva och sover efter sitt långa äventyr i grytet.

– Hon har fått lite leverpastej och vätskeersättning och senare idag ska jag massera hennes leder, säger en nöjd Helena.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen