Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 april 2020

12 spännande fakta om igelkotten

Elda inte upp den. Ge vatten, men inte mjölk. Städa inte trädgården för noga. Här får du flera spännande fakta om igelkotten och tips på hur du kan hjälpa den!

 Får igelkotten dricka mjölk och hur många taggar har den egentligen? Här får du 12 spännande fakta om naturens sötaste lille krabat.
Får igelkotten dricka mjölk och hur många taggar har den egentligen? Här får du 12 spännande fakta om naturens sötaste lille krabat. FOTO: TT

Var i Sverige finns igelkotten?

Igelkotten finns framför allt i Götaland och Svealand (utom norra Dalarna). Även på Öland och Gotland (där den är landskapsdjur), samt i Norrlands kustlandskap. Enlig WWF minskar igelkotten i Sverige.

Igelkotten släkt med näbbmusen

Igelkotten är ett däggdjur som tillhör ordningen ”äkta insektsätare”, tillsammans med bland annat näbbmusen och mullvaden.

Läs också: Rovfåglar i Sverige – så känner du igen dem (guide)

Igelkotten går i dvala

Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. Blir betydligt mer passiv än till exempel björnen och grävlingen, som bara sänker kroppstemperaturen ett fåtal grader. Igelkotten går i djup dvala och sänker kroppstemperaturen till under tio grader.

Igelkotten gillar lövhögar

Igelkotten använder alltså gärna högar av ris och löv för sin vinterdvala, och om såna högar sparas från hösten för att bli majbrasa på våren kan de bli dödsfällor för igelkottar. Så ska du elda under våren, se till att ha byggt en ny brasa.

Hur stor är igelkotten?

Igelkotten är upp till 30 cm lång och kan väga 1,5 kilo (oftast mindre). Igelkotten förlorar cirka en fjärdedel av vikten under vinterdvalan.

Hur många taggar har en igelkott?

Igelkotten har 5 000-7 000 taggar. Dessa byts ut successivt under djurets levnad.

Var trivs igelkotten?

Igelkotten gillar ängsmarker med en del träd och buskar. Har anpassat sig väl till människors trädgårdar, helst ostädade. Undviker barrskog och träskmark.

Är igelkotten blind?

Igelkotten är främst nattaktiv. Den ser dåligt, men har bra hörsel och luktsinne.

Igelkotten gillar att sova

På dagen är igelkotten oftast gömd i något av sina bon och kan lätt sova bort 18 timmar av dygnet.

Läs också: 5 fakta om talgoxen

Vad äter igelkotten?

Igelkotten äter insekter, daggmaskar, sniglar och skalbaggar. Kan även ta mindre groddjur och ungar av sork och möss. Kan enligt uppgift äta mördarsniglar.

Får man ge mjölk till igelkotten?

Igelkotten dricker mjölk om den får chansen, men är laktosintolerant. Du behöver inte mata igelkotten, den hittar mat själv. Sätt dock gärna ut vatten, särskilt om det är varmt och torrt. Men alltså inte mjölk!

När får igelkotten ungar?

Igelkotten får en kull med 4-5 ungar, vanligen i juli.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen