Intresset för biodling i Sverige ökar
Antalet biodlare blir snabbt fler i Sverige. Under det senaste året har det blivit 1 000 fler och det ökande intresset är bra för hela vårt samhälle.
I dag finns det 14 725 biodlare i vårt land. Intresset växer över hela landet och det märker de olika biodlarföreningarna av med tydlighet.
– Det har blivit ett jätteintresse framför allt de två senaste åren. Det har att göra med att vi håller på att mista våra insekter, säger Jonne Ansgariusson.
Lokalt över 100 medlemmar
Han är ordförande i Hisingens Biodlareförening som i dag har över hundra medlemmar. Vid deras klubbstuga finns runt 40 bikupor och platsen ger en chans att vara med även för de som bor i lägenhet eller av annan anledning inte kan ha kupor hemma.
De flitiga bina ger förstås honung till odlare, men Ansgariusson ser det mest som en bonus.
– Det är pollineringen som är det viktiga. Utan våra bin skulle en tredjedel av vår matproduktion försvinna. Det blir väldigt lite frukt och grönsaker utan pollinering och det skulle bli mindre bete för djuren. Det skulle minska även vår köttproduktion, säger han.
Läs också: Passar du för biodling? Testa!
Utbildning för unga
Två gånger per år hålls det kurser för nya biodlare och på sommaren anordnas utbildning för unga i åldrarna nio till tolv år.
– Det är jättekul att flera vill vara med. Du behöver gå en kurs för att börja, sedan behöver du se till kupan åtminstone var 14:e dag, inte minst på sommaren. Jag är här två gånger i veckan ungefär, säger Ansgariusson.
Trots en massa kontakt med alla bin vid klubbstugan har han bara blivit stucken en gång i år och det var en olyckshändelse.
– Bin är lugna och vill inte oss illa. Men om du råkar klämma ett bi när du håller på med kupan kan det bli arga. De kan också vara lite mer känsliga när det är åska på gång, de känner av lufttrycket på ett helt annat sätt än vi människor gör.
Intresset fortsätter vara högt
Han tror att vårt större fokus på miljö ska göra att intresset håller i sig och att fler vill bidra till att vi ska ha många bin kvar.
– Intresset brukar gå upp och ner men nu tror jag det fortsätter att vara högt, säger han.
Svensk honung utan tillsatser
Även Monica Selling, ordförande i Svenska Biodlares Riksförbund ser positivt på utvecklingen.
– Vädret i år är mer gynnsamt än förra årets torra sommar. Vi får hoppas att det växlande vädret håller i sig. Fördelen med lokalt producerad svensk honung är att du som konsument kan lita på att den är 100 procent honung utan några tillsatser och honungsburken har färdats en kort sträcka till dig, säger hon.
Läs också: Bli biodlare – så här kommer du i gång!
Fakta bin
En bikupa i normalstorlek kan innehålla upp till 90 000 bin. Mer vanligt är det med 50 000 – 60 000 bin per kupa.
Det finns tre typer av bin i ett samhälle. Varje samhälle har en drottning. Hennes uppgift är att bli befruktad och sedan lägga ägg i samhället. Där finns också arbetsbin som är honor och som samlar in nektar. I samhället finns också drönare, som är hanar och som har en enda uppgift och det är att vara befruktare när det behövs en ny drottning i samhället.
Drottningen är den enda fullt könsmogna honan i samhället. Hon parar sig en gång i livet och lägger sedan ägg. Drönaren som parar sig med drottningen dör under akten, då könsorganet fastnar i drottningen.
Det är med hjälp av en lång tunga som bin suger nektar från våra blommor och på så sätt hjälper till med pollinering.
Ett arbetsbi lever mellan fem och sex veckor på sommaren. Det arbetsbin som föds på sensommaren eller hösten kan överleva vintern tillsammans med drottningen.
Det finns bin på alla världens kontinenter utom Antarktis. I Sverige finns cirka 300 olika arter.
Efter att honungskakorna tagits ur bikupan skrapas vaxet bort från honungen. Därefter slungas honungen från kakorna och efter silning så har man en färdig produkt.
Källa: Jonne Angariusson och Sveriges Biodlares Riksförbunds hemsida
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.