Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 april 2020

12 spännande fakta om koltrasten

Koltrasten kan härma glassbilen, har ”emigrerat” till Australien och är svensk nationalfågel. Koltrasten är en vanlig och samtidigt väldigt spännande fågel. Här är 12 fakta om den älskade pippin!

 Herr eller fru koltrast? Det är en hane, vilket kan avgöras av den tydligt gula näbben. Notera även hanens gula ögonring. Det svenska beståndet beräknas till cirka 1,8 miljoner par.
Herr eller fru koltrast? Det är en hane, vilket kan avgöras av den tydligt gula näbben. Notera även hanens gula ögonring. Det svenska beståndet beräknas till cirka 1,8 miljoner par. FOTO: tt

Koltrastens sång

En av de första att börja sjunga om våren. Den vackra sången kan innehålla imitationer av andra fåglars sång och även ”mänskliga” ljud som sirener och glassbilsmelodier.

Koltrasten släpper fjädrar i skräck

I panik kan koltrasten ta till en mycket speciell försvarsmekanism. Genom att släppa och vifta omkring en del av sina fjädrar kan den komma undan till exempel en anfallande katt. Detta kallas ”skräckfällning”.

Läs också: 12 kul fakta om domherren

Hur gammal blir koltrasten?

Koltrasten kan bli över 20 år gammal.

Var bygger koltrasten bo?

Koltrasten bygger sitt öppna bo lågt i täta träd och buskar. Kan även bygga nära människan i cykelkorgar, hängrännor, blomlådor och under motorhuven på fordon.

Koltrasten Sveriges nationalfågel

Koltrasten har två gånger röstats fram till Sveriges nationalfågel, 1962 och 2015.

Koltrasten i Australien

Koltrasten häckar i Sverige upp till norra Värmland ungefär, samt upp längs Norrlands kust. Finns i nästan hela Europa (inte Island) samt delar av Nordafrika och västra Asien. På 1800-talet togs den av europeiska nybyggare till Australien och Nya Zeeland där den nu finns i livskraftiga bestånd.

Koltrasten förebådar väderomslag

Förr trodde man att väderomslag var på gång om man såg en koltrast på vintern.

Koltrasten på vintern

Ungefär 75 procent av koltrastbeståndet bedöms vara flyttfåglar som flyttar till västra Europa, som längst till Spanien. De senaste decennierna har allt större andel stannat i Sverige, särskilt i stadsmiljöer.

Läs också: Lär dig känna igen Sveriges rovfåglar

Koltrasten kallas också för…

Koltrasten har haft många olika namn i olika delar av Sverige: Svartstare (Småland), svartklera (Bohuslän), buskstare (Småland, Öland och Gotland), solsvärta (Skåne) och muskvipa (Västergötland).

Koltrastens ägg och ungar

Koltrasten får ofta två kullar med 4-6 ägg. Ruvar 13-14 dagar. Äggfärgen ofta blekt grön med bruna fläckar. Ungarna matas av båda föräldrarna.

Koltrast med gul näbb

Hanen är svart med gul näbb och ögonring. Honan mer brunaktig och med mörk näbb.

Koltrast eller stare?

Koltrasten kan förväxlas med stare. Koltrasten har klart längre stjärt samt brukar hoppa jämfota på marken, medan staren går.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen