Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 juni 2019

Nyttan med humlor

I Sverige finns 37 arter av humla. De är flitiga arbetare som är viktiga för vår natur. Här är några av alla anledningar till att du ska vara rädd om humlor.

 Klöverhumlan är en av Sveriges 37 olika arter.
Klöverhumlan är en av Sveriges 37 olika arter. FOTO: Istock

I en vanlig trädgård kan de finnas uppemot 10 olika arter av humla.

De stora humlorna du ser på våren är övervintrande drottningar. När drottningarna vaknat ur dvalan ägnar de sig först åt att leta bo. Humlor trivs bra i gamla fågelbon, musbon, sorkbon, murkna stubbar, lövhögar och stenmurar.

Därefter flyger de omkring för att samla nektar till flygenergi och pollen till mat åt sina larver.

Läs också: Locka bin och humlor med en fröbomb

Humlors hanar dör efter parning

Humlorna parar sig på sensommaren. Hanarna dör efter parningen och drottningarna sparar spermier över vintern för att på våren föda upp sin första kull av arbetare. Hon stannar sedan i boet medan arbetarna tar över insamlandet av nektar och pollen.

En enda humledrottning föder upp ungefär 500 humlor, som var och en kan pollinera 1 500 blommor per dag. Ett humlesamhälle kan tillsammans pollinera drygt 100 miljoner blommor under en säsong.

Humlor pollinerar våra grödor

Humlor är de insekter som är viktigast för pollineringen av växter i nästan all svensk natur. Hela 75 procent av de grödor som odlas inom EU behöver pollinering från insekter, bland annat humlor.

Humlor flyger, till skillnad från andra pollinerare, vid låga temperaturer, till och med i duggregn. Därför är humlorna särskilt viktiga för tidigt blommande växter som svarta vinbär, äpplen, körsbär, blåbär, lingon och hallon.

Humlor med lång tunga

Det finns humlor med extra lång tunga som samlar nektar och pollen från blommor och växter där nektarn samlas i en djup pip, till exempel rödklöver och åkerböna. Flera av de långtungade humlorna är hotade arter eftersom nästan all rödklöver skördas.

Samtidigt pågår en intern strid mellan humlor med lång och kort tunga. De korttungade humlorna biter hål på växter vars nektar de inte kommer åt, för att på så sätt kunna suga i sig den underifrån. När den långtungade humlan besöker samma växt finns inget kvar att hämta.

Så hjälper du humlor

Humlor är väldigt håriga och rör sig ganska klumpigt vid blombesök. Då fastnar mycket pollen på dem, vilket gör dem till väldigt bra pollinerare.

Om du vill värna om humlor bör du låta gräsklipparen vila så att klöver och maskros kan blomma. Humlorna älskar dem! De gillar också att du odlar ärtor, bönor, kryddväxter och mycket annat som blommar.

Källa: Jordbruksverket

Läs också: Hjälp den biologiska mångfalden i din trädgård – 8 tips!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen