Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 juli 2019

Plocka och rensa blåbär effektivt

Rätt redskap, smart plockteknik och bästa sättet att rensa blåbär. Här får du råden som hjälper dig plocka som ett proffs.

 Plocka mycket och rensa smart. Det finns knep att ta till.
Plocka mycket och rensa smart. Det finns knep att ta till. FOTO: TT

Smarta redskap

Hinken: Det hänger på bären. Hårda bär, som lingon, kan utan problem läggas i en stor 10-litershink. Blåbären är mjukare så bären längst ner riskerar att förvandlas till mos om tyngden ovanför blir för stor.

Välj därför helst mindre hinkar för blåbär, helst med lock så att inte allt tippar ut i skogen eller i bilen.

Plockaren: Välj en plockare som är rektangulär med en bärkam efter ena övre långsidan och med ett handtag på den andra. Plats eller trä och metall är en smaksak.

Små runda plockare med bärkam runt om är inte lika bra för blåbär. En bredare kam gör det lättare att plocka snabbt och varsamt.

Så svingas en plockare

 Bra redskap gör jobbet lättare. Här är gammaldags rensgaller och plockare i metall.
Bra redskap gör jobbet lättare. Här är gammaldags rensgaller och plockare i metall. FOTO: Istock

Harva inte rakt genom blåbärsriset. Det ger mer grönska i hinken är blåbär. Dessutom kör du ideligen fast, mosar bär och blir trött i plockarhanden.

Lyft i stället lite på riset med din fria hand och kamma ur bären försiktigt med plockarkammen ur topparna på riset.

Öva på små, mjuka knyckar med handleden som tar loss bären. När blecket som ska hindra bären från att ramla ur plockaren är fullt med bär på ovansidan lutar du plockaren bakåt lite så att de nyplockade bären tippar förbi.

Läs också: Alla tips för sommarens saftning och syltning

Plocka systematiskt

 Hinken i mitten och gå runt.
Hinken i mitten och gå runt. FOTO: Istock

Gör en plan när du hittat ett bra bärställe. Utan den är det lätt att vagga dubbelvikt genom riset, missa hälften av bären och till slut vagga vilse.

Titta först på hur ruggarna med blåbärsris ser ut och var de står. Ofta är några lägen bättre med större och mer mogna bär än andra.

Står de i skuggan eller soligt, i sluttning eller sänka? Är bären störst på högt, ljust ris eller kanske på lägre ruggar?

Ställ hinken mitt i ett sådant område och plocka runt den, buske för buske.

När du gjort klart ställer du dig upp och spanar efter ett skogsläge med samma förutsättningar som den förra guldgruvan hade, ställer upp hinken och plockar runt.

Rensa blåbär effektivt

 Rensgaller i plast, lätt att bära med i skogen för grovrensning.
Rensgaller i plast, lätt att bära med i skogen för grovrensning. FOTO: Istock

Det finns många sätt att rensa blåbär så testa dig fram till den metod du gillar bäst.

Rensgaller och luft: Häll upp lite bär i taget på ett rensgaller. De brukar vara runda i plast eller avlångfa träramar med metallgaller i botten. Skaka sedan försiktigt, hjälp gärna till med luft från en hårtork på svala läget. Blad och småskräp ramlar igenom gallret. Skadade bär och större skräp får man plocka bort för hand innan nästa laddning bär skakas.

Balja med vatten: En snabbmetod som fungerar bäst på torra, fasta bär. Häll bären i kallt vatten så sjunker de mogna bären. Blad, skräp och omogna bär flyter. Tyvärr kan vattnet göra att bären tappar smak och blir mosiga.

Trilla på bricka: Den här metoden är effektiv och ger de minst skadade och bäst rensade bären, även om blåbären är mjuka.

Ladda upp med en rejäl bricka, en bunke att lägga skräp i och en fuktig trasa att torka av fingrarna på. Lägg bär på ena änden av brickan och luta brickan lite så att det blir nerförsbacke.

Fös ner en näve bär åt gången över den fria ytan av brickan. När de trillar förbi blir större skräp kvar och småblad fastnar på brickan.

Plocka bort större skräp och dåliga bär som du ser trilla förbi. Fukta sedan fingertopparna på trasan, fånga småskräp och blad med fukten på fingret och stryk av på trasan.

Ta hand om blåbärsfläckarna

 Färgen hör till. Vill du slippa finns tvättknep.
Färgen hör till. Vill du slippa finns tvättknep. FOTO: Istock

Händerna: Blå sorgkanter under naglarna är nästan omöjligt att åtgärda så klipp naglarna korta först om du vill slippa. När fläckarna väl sitter där gnuggas händerna med något surt, citronsaft eller ättika är perfekt. Tvätta sedan händerna med tvål.

Kläderna: Använd inte ättika. Den kan i värsta fall fixera fläcken på tyget. Citron är inte heller bra. Den ändrar färgen från blå till rosa men tar inte bort fläcken. Möjligtvis kan citronen bleka en fläck men om tyget inte är vitt bleks även tygets färg.

Skölj bort med svalt vatten först och gnugga fläcken med handdiskmedel eller galltvål. Låt ligga några timmar innan plagget tvättas i maskin som vanligt.

Läs också: Hemgjord blåbärsglass

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen