Så gör du upp eld ute i skogen
Sedan urminnes tider har vi suttit vid lägereldar. Lär dig att göra upp eld på ett enkelt och säkert sätt i naturen. Viktigast av allt är förberedelser.
Att göra upp eld sägs vara en konst, en åtråvärd konst. Ni kanske minns filmen Djungelboken där apan Kung Louie ber Mowgli att få veta hur det går till.
Visst kan det kallas konst, men något mysterium är det inte. Det gäller bara att förbereda sig tillräckligt och vara lugn och metodisk.
Först måste du ta reda på när och var du alls får elda. På kommuners och länsstyrelsers webbsidor finns info om eventuellt eldningsförbud. Naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden kan ha särskilda regler.
Läs också: Gör upp eld med elddon
Var kan du ta bränsle?
Du måste också förstå att du inte kan ta bränsle till din eld hursomhelst, om det inte är på din egen mark förstås. Enligt allemansrätten får du bara ta lösa pinnar och kottar från marken att elda med. Du får inte ta grenar eller bark från levande eller döda träd, inte heller från vindfällen.
Näver från björk är det kanske bästa tändmedlet, men i princip får du inte ta näver i skogen utan ett okej från markägaren. Det är dock svårt att tro att någon skulle bråka om du tar ett par remsor näver från en fallen björk. Men bara så du vet.
Så väljer du plats för öppen eld – 4 tips!
1. I friluftsområden finns ofta iordningsställda eldstäder. Använd gärna dessa. Ibland finns huggen ved att ta av.
2. Vill du elda i terrängen så sök i första hand grusig/sandig mark. Undvik torvmark, mossa och jordig skogsmark där glöden kan sprida sig nedåt och flamma upp senare.
3. Elda heller inte på berghällar, de kan spricka av värmen.
4. Försök vara nära vatten, så att du kan släcka ordentligt efteråt.
5. Lägg gärna en ”plattform” av stenar att elda på. Det skyddar marken och ger också drag underifrån genom stenarnas springor. Dessutom reflekterar stenarna värme, vilket förstärker elden.
6. Att lägga stenar runt härden är inte absolut nödvändigt. Du måste ju ändå ha järnkoll på att elden inte sprider sig.
7. Att elda med ett par större stenar (typ tegelstenstorlek) placerade med cirka två decimeters klyfta emellan ger en ”effektiv” eld med bra drag. En kastrull/kaffepanna kan ställas ovanpå.
Så tänder du elden – steg för steg
Förberedelser
Tänk i tre steg: tändmedel, stickor/ris, pinnar. Se till att ha mycket av allt och ta gärna med det hemifrån, det väger inte mycket.
Tändmedlet ska vara lättantändligt och brinna bra. Torrt näver är perfekt. Tjockt papper indränkt i stearin är också bra. En ihopvriden näve torrt gräs kan funka.
Stickor kan till exempel vara tjocka spån täljda med kniv från ett vedträ. Det kan också vara torrt sönderbrutet granris eller andra väldigt tunna och torra smågrenar.
Pinnar är lämpligen 1-2 cm tjock späntad ved från torrt vedträ. Torra skogspinnar i samma dimension går också bra. Om du får kan du bryta torra pinnar nederst på granar.
Se till att ha en lång och stadig pinne att maka i elden med om det behövs.
Dags att tända
Lägg tändmedel och stickor luftigt i en liten hög. Var beredd med mer tändmedel och fler stickor för att snabbt kunna förstärka elden i början.
Tänd en bit näver (eller annat tändmedel) och när lågan är stor sticker du in den i den luftiga högen. Mata med fler stickor ovanpå så fort högen tar sig.
När högen brinner med kraftig låga kan du lägga på pinnar, en eller två i taget så att de tar sig ordentligt utan att elden kvävs. Lägg dem lite kors och tvärs, det måste alltid vara luftigt.
Mata elden med pinnar tills det brinner kraftigt. Först då kan du lägga på ved i större storlek.
Så släcker du elden tryggt
– Sluta elda i god tid innan du går, och låt elden brinna ut helt.
– Häll på ordentligt med vatten.
– Sprid gärna ut askan om du är säker på att den är fri från glöd.
– Lägg tillbaka stenarna du eventuellt använt. Det ska synas så lite som möjligt att du eldat.
Läs också: Bränn ditt eget biokol – förbättra jorden
(Källor: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen)
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.