Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 1 november 2018

Så håller du hunden frisk – 9 tips från veterinären!

Det finns mycket du kan göra för att skjuta upp din bästa väns åldrande och göra den äldre hunden friskare. Här får du de bästa tipsen.

 Många goda år med hundvännen börjar med omsorg om hälsan tidigt. Så här tar du hand om den åldrande hunden!
Många goda år med hundvännen börjar med omsorg om hälsan tidigt. Så här tar du hand om den åldrande hunden! FOTO: Istock

Vi svenskar motionerar som aldrig förr och intresset för att äta sunt ökar. Den här hälsotrenden har satt sina spår även i hundvärlden.

– Det märks tydligt att hundägare generellt är mer pålästa och intresserade av att sköta sin hund än de någonsin varit tidigare. Jag får mycket frågor om hur man till exempel ska motionera, borsta hundens tänder eller vilket foder man ska ge. Folk vill verkligen veta hur de ska hålla sin hund frisk och pigg, säger Ylva Trygger, veterinär.

Bra valpfoder

Även en hund som redan är lite till åren har mycket att vinna på ett mer hälsosamt leverne. Det är med andra ord aldrig för sent att lägga om kosten eller hitta på nya sätt att aktivera. Men allra bäst är det förstås att lägga en bra grund redan från dag ett. Gör man det får hunden goda förutsättningar att hålla sig ung länge, både kroppsligt och mentalt.

– Det går att förebygga väldigt många problem om man är tidigt ute. Att sköta tänderna är ett sätt att hålla hunden ung till exempel. Och ett bra valpfoder är jätteviktigt under den första tiden när hunden bygger upp leder och skelett.

Läs också: Pratar du med djur och saker? Det betyder att du är smart!

9 sätt att ge hunden gott liv länge

 Burkmat och kladdig mat fastnar på hundens tänder, så undvik eller ge sällan. Att tugga på torrfoder och ben eller morötter är bra, det rengör tänderna.
Burkmat och kladdig mat fastnar på hundens tänder, så undvik eller ge sällan. Att tugga på torrfoder och ben eller morötter är bra, det rengör tänderna. FOTO: Istock

1. Satsa på bra mat

I början och slutet av hundens liv är fodret extra viktigt. Den lilla valpen växer mycket snabbt och behöver en annan sammansättning av protein, fett och olika näringsämnen än vuxna hundar.

Man kan inte provocera fram ledsjukdomar, till exempel HD (höftledsdysplasi), med fel foder så länge hunden inte bär på genetiska anlag för sjukdomen, men hos en hund som redan börjat utveckla ett skelettfel kan man förvärra problemen. Välj ett bra valpfoder för säkerhets skull. I praktiken betyder det att de allra billigaste fodren bör undvikas, övriga håller oftast tillräckligt hög kvalitet. Läs också innehållsförteckningen: En stor andel animaliskt protein och en lägre andel kolhydrater är ett gott tecken. Att fodret är rasspecifikt är mindre viktigt än att det är anpassat för valpar.

En åldrande hund behöver ofta mindre energi och har kanske njurproblem eller andra besvär som ställer särskilda krav på maten. Därför kan ett seniorfoder behövas.

Vuxna hundar som varken är unga eller gamla kan äta i stort sett vilket foder som helst så länge de mår bra av det. Lider hunden av hudproblem, mag-tarmproblem, artros eller något annat är det däremot läge att se över kosten. I dag är hundfodren bättre kontrollerade och håller högre kvalitet än för några år sen. De kan både förebygga och lindra många problem.

2. Vaccinera hunden

Se till att hunden har skydd mot parvo, valpsjuka och smittsam leversjukdom. Umgås den mycket med många andra hundar är det också bra att vaccinera mot kennelhosta en gång om året.

Och när du ändå är hos veterinären, be om en allmän hälsokontroll och passa på att ställa frågor. Det är helt klart sjukdomsförebyggande att låta veterinären gå igenom hunden med jämna mellanrum.

3. Borsta hundens tänder

 Borsta tänderna gör stor skillnad för hundens hälsa.
Borsta tänderna gör stor skillnad för hundens hälsa. FOTO: Istock

Fräscha tänder är viktigt för hundens allmäntillstånd i alla åldrar. Infektioner i munhålan gör ont och kan via blodet orsaka svåra skador på hjärtklaffar, lever och njurar. Främst drabbas små raser.

Absolut bäst är att borsta hundens tänder ett par gånger i veckan. Men hellre någon gång då och då än inte alls. Blir det en kamp, ta en tops eller en fingertandborste av tyg och gnid mot tänder och tandkött. Lite smaskig hundtandkräm kan också göra susen för samarbetsviljan.

Låt helst veterinären undersöka hundens mun varje eller vartannat år. Om veterinären anser att hunden behöver ta bort tandsten måste hunden sövas. I samband med sövningen kan veterinären ta bort farlig tandsten som samlats i fickor under tandköttet. Den kommer man bara åt på en sövd hund och den syns inte för blotta ögat.

Obs: Skrapa aldrig själv bort tandsten på hunden! Du kan skada emaljen och når heller inte den icke-synliga tandstenen som är den som ställer till med problem.

4. Motionera hunden

Lagom mycket motion håller din hunds kropp ung och stimulerar hjärta, lungor, muskler, leder och hjärna. Nivån måste givetvis anpassas efter individ, ras, ålder och hälsotillstånd. Var uppmärksam på vad din hund klarar och överdriv inte. Tänk också på att försöka motionera regelbundet. Det är bättre att gå flera kortare promenader jämnt fördelade över veckan än en jättelång på helgen.

Innan du släpper lös hunden och låter den springa fritt, värm upp. Låt den till exempel gå kopplad i 5-10 minuter, gärna på mjukt underlag. Uppvärmning förebygger bland annat korsbandsskador. Efter hårdare motion, varva ner på samma sätt som ni värmde upp.

5. Täcke till hunden

Ett värmande täcke kan bidra till att förlänga hundens friska liv. Hundar tål visserligen kyla ganska bra men i kombination med fukt blir det värre. Särskilt för hundar med ledproblem, till exempel artros. Tänk på att täcket ska täcka rumpan och armbågarna ordentligt.

Om din hund har varit mycket fysiskt aktiv, se till att den inte blir nedkyld efter träningen. Varva ner, på med ett täcke och se till att hunden har det varmt. Annars kan småsträckningar ge inflammationer som i förlängningen förvärrar eller till och med leder till artros!

Läs också: Växterna som är giftiga för hunden

6. Rapsolja till hund

En hund utan övervikt kan gärna få ett tillskott av kallpressad rapsolja. Cirka en tesked om dagen till en liten hund och en matsked till en större. Oljan är bra för päls, trampdynor och hud. Eftersom huden är en viktig barriär mot sjukdomar och infektioner är det viktigt att hålla den frisk. Vid svårare problem finns tillskotten Viacutan och Dr Baddakys Fiskolja. Båda innehåller essentiella antiinflammatoriska fettsyror och antioxidanter som är bra mot hudproblem.

7. Kastrera hunden

Det finns både för- och nackdelar med kastrering. Men inom raser där tikarna ofta drabbas av juvertumörer överväger fördelarna. Tidig kastrering, helst före 2 års ålder, minskar risken för tumörer dramatiskt. De värst drabbade raserna är engelsk springer spaniel, cocker spaniel, dobermann, boxer och schäfer.

Livmoderinflammation är vanligt hos tikar, mer inom vissa raser än andra. Vid kastrering tar man helt bort risken för livmoderinflammation.

Hos hanhundar minskar eller försvinner risken för prostataproblem, testikeltumörer och förhudskatarr.

Har man en högriskras kan kastrering vara motiverat av hälsoskäl. Samtidigt kan ett ingrepp också få negativa effekter på hälsan. Till exempel sjunker ämnesomsättningen vilket ökar risken för övervikt och diabetes. En del hundar blir också inkontinenta och får pälsförändringar.

Diskutera med din veterinär om kastrering är det bästa för just din hund.

8. Så ska hundens öron dofta

Friska öron är en förutsättning för en glad och pigg hund. Den bästa undersökningen gör du genom att dofta i örat. Det ska dofta lite som i en jordkällare! Får hunden en infektion i örat ändras lukten. Infektionen kan sitta så långt inne i örat att den inte syns och dessutom har vissa hundar hög klådtröskel. Med näsans hjälp upptäcker du problemen tidigt och kan få hjälp av veterinären.

Har hunden inga problem med öronen, undvik att tvätta och peta. Vid lindriga besvär kan man använda receptfria öronrengöringsmedel.

9. Aktivera hunden

 Att aktivera lagom är bra men överaktivera inte. Hunden ska ha lite tråkigt ibland.
Att aktivera lagom är bra men överaktivera inte. Hunden ska ha lite tråkigt ibland. FOTO: Istock

Aktivera lite varje dag. Variera övningarna och hitta på nya från valptid till ålderdom. Utmana hunden lite men glöm inte att den ska få känna sig duktig och ha kul. Du behöver heller inte slå knut på dig själv. Att till exempel gömma godisbitar under barken på ett träd och låta hunden leta kan räcka gott.

Förslag på enkla aktiveringsövningar hittar du i stor mängd på internet eller i böcker och tidningar. Har du tid, gå en kurs eller var med på en föreläsning. Det är aldrig för sent att väcka din hunds slumrande hjärna!

Läs också: Kommunikation: 10 signaler som visar vad hunden vill

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen