Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 mars 2021

Så kan du hjälpa vilda bin att bygga bo

I vårvärmen kommer de första vildbina fram för att leta mat. Både våra välkända humlor och de hemligare solitärbina. Några kan du hjälpa med bihotell och andra med sandhögar.

 Sälgsandbiet samlar bara pollen från sälg och andra viden. Nektar kan det däremot dricka från andra blommor.
Sälgsandbiet samlar bara pollen från sälg och andra viden. Nektar kan det däremot dricka från andra blommor. FOTO: Tommy Karlsson

Sälgsandbiet är ett stort bi med tjock, ljusgrå päls på mellankroppen i kombination med svart bakkropp som pryds av små ljusgrå tofsar på sidorna.

Både pälsen och den svarta färgen som värms upp snabbt gör den väl anpassad till det kyliga vårvädret och ganska lätt att känna igen.

Kan flyga redan i mars

I södra Sverige kan sälgsandbiet om vädret är milt vara ute och flyga redan i mars, annars är det främst aktivt under april–maj.

 Sälgsandbiet gräver bogångar som är upp till en halv meter djupa.
Sälgsandbiet gräver bogångar som är upp till en halv meter djupa. FOTO: Tommy Karlsson

– Typiskt för sälgsandbin är att man kan få se väldigt många på en gång. De bygger bo i sandig mark och kan bilda kolonier med över hundra bon, berättar Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen i Östergötland där han bland annat arbetar med hotade vildbin.

Viktiga för pollineringen

Det finns omkring 300 arter av vildbin i Sverige. Av dessa är 38 humlor medan övriga är solitärbin. Gemensamt för dem alla är att de lever av pollen och nektar som de skördar från blommande växter och i Sverige är vildbin våra allra viktigaste pollinerare.

 Vildbin gräver ofta sina bon nära varandra i sandig mark.
Vildbin gräver ofta sina bon nära varandra i sandig mark. FOTO: Agneta Bergström

– Eftersom bin samlar pollen är de effektivare pollinerare än till exempel fjärilar och blomflugor som bara dricker nektar. Och även om honungsbin har stor betydelse i jordbruket är de vilda bina och humlorna viktigast i naturen eftersom de finns överallt, berättar Tommy.

Drottningar övervintrar

Hos humlorna är det bara drottningarna som övervintrar. När de vaknar på våren är det deras uppgift att starta nya samhällen.

 De karismatiska humlorna är det mest kända släktet av vildbin. Här en mörk jordhumla. Den kommer igång tidigt på våren och är en av våra vanligaste humlor.
De karismatiska humlorna är det mest kända släktet av vildbin. Här en mörk jordhumla. Den kommer igång tidigt på våren och är en av våra vanligaste humlor. FOTO: Tommy Karlsson

Humlor är precis som honungsbin sociala och bygger samhällen där arbetare gemensamt tar hand om ungarna. Övriga vildbin brukar kallas för solitärbin eftersom de lever ensamma.

Läs också: Därför är humlor så nyttiga

Bor i snäckskal

Solitärbin uppvisar en stor mångfald i hur de utformar sina bon. En del bygger bo i ihåliga stjälkar, andra i gångar som gnagts ut av skalbaggar i död ved.

 Trätapetserarbiet bygger bon i murket trä eller ihåliga strån som tapetseras med bladbitar. Det kan ses flyga i juni–september.
Trätapetserarbiet bygger bon i murket trä eller ihåliga strån som tapetseras med bladbitar. Det kan ses flyga i juni–september. FOTO: Tommy Karlsson

Vissa murarbin inreder sina bon i tomma snäckskal. Ullbin biter av hår från växter som tussilago och kungsljus för att inreda boet. Tapetserarbin förstärker väggarna i boet med små bladbitar, ofta från rosor.

Vill ha sol

Men de flesta bin i Sverige, hela 70 procent, gör som sälgsandbiet och gräver sina bon i marken. Då duger inte vilken mark som helst – det ska vara solbelyst, lättgrävd och mer eller mindre sandig jord som är bar eller glest bevuxen.

FOTO: Agneta Bergström

Inuti boet bygger honan ett antal barnkammare som hon förser med en matsäck i form av en pollenklump som fuktats med nektar. Sedan lägger hon ett ägg i varje barnkammare och förseglar utrymmet för att hindra fiender från att komma in.

Läs också: Så odlar du för växterna från vår till höst

Så hjälper du bina

  • Bihotell av olika slag är god hjälp för husvilla vildbin som bygger bon i ihåliga stjälkar och murkna trädstammar.
  • Grävande bin behöver istället soliga och vindskyddade platser med bar, väldränerad och sandig jord.
  • Har du möjlighet kan du hjälpa grävande bin genom att hålla lämpliga platser fria från växtlighet. Saknas lämplig mark kan du skapa en sandbädd. Då krävs en rejäl mängd, bädden bör vara minst 50 cm tjock, 2–3 meter lång och 1,5 meter bred.
  • Den bör formas så att ena långsidan sluttar mot söder. Lämplig sand är sandlådesand med partikelstorlek 0–2 mm.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen