Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Vill du ha egna ägg och trivsamt kackel hemma? Här kan du se om du har det som krävs för att bli en bra hönsförälder.
Tillstånd och regler
Jordbruksverket har bestämt att det är okej att ha en liten hobbyflock i ett bostadsområde men kommunen kan ha miljö- och hälsoregler som sätter stopp.
Kolla vad som gäller i just din kommun. Ofta kan man få ha några hönor men inte tupp i tättbebyggt område där tuppen kan störa för mycket. Och oroa dig inte för hönsen, de klarar sig utan tupp också.
Det är också bra att höra sig för med grannarna innan hönsen får flytta in, för grannsämjans skull.
Nä men titta, ett blivande hönshus. FOTO: Foto: Istock
En gammal lekstuga eller en friggebod fungerar perfekt för att bygga om till hönshus för året runt-bruk.
Om huset är lagom stort för den flock du har kan de oftast hålla värmen själva på vintern, ibland med hjälp av en termostatstyrd vattenvärmare. Element är sällan bra, det kan bli så varmt att ohyra får övertaget.
Räkna med ungefär 0,5 kvadratmeter för varje höna, det är också bra med ett utrymme utanför själva hönshusdelen där du kan förvara hönsmat och redskap.
Bra basmat att börja med. Köpt foder är bra för nya hönsägare. FOTO: Foto: Istock
Höns hittar mat ute och du kan ge dem matrester från köket. Men det är som godis – basen i mathållningen är spannmål och snäckskal som ger kalktillskott.
Det lättaste är att köpa säckar med färdig hönsmat. Har du nära till en foderbutik underlättar det.
Fritt men inte gränslöst. Kolla stängslen. FOTO: Foto: Istock
Varje hönshus behöver en stängslad utegård så att hönsen kan gå ute även om du inte är hemma eller om det finns rovdjur i närheten. Se till att rävar och grävlingar inte kan gräva sig in, antingen genom att gräva ner stängslet ordentligt runt om eller genom att bygga en utegård med nätbotten.
Om hönsen ska gå fritt måste det finnas staket som hindrar dem från att vandra i väg för långt från hönshuset.
Tid och goda vänner
Höns behöver släppas ut på morgonen och in på kvällen, de ska matas, vattnas och behöver någon som håller uppsikt om de går ute fritt.
Räkna också med tid för att städa hönshuset och för att umgås med hönsen så att du får en fin och tam flock.
Behöver du åka bort mer än över en helg behöver du hönsvakt som tittar till och matar.