Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 december 2018

Länsstyrelsen slår larm: Stora förändringar i Sveriges glaciärer

Sommarens värme och torka drabbade de svenska fjällen hårt. Sylglaciären i Jämtland har nu kollapsat.

 Den vänstra bilden från 2015 visar en hel Sylglaciär medan den högra, tagen i år, visar på stora sprickor.
Den vänstra bilden från 2015 visar en hel Sylglaciär medan den högra, tagen i år, visar på stora sprickor. FOTO: Tomas Bergström

Det är nya bilder tagna av Länsstyrelsens miljöövervakare som visar att Sylglaciären har brutit upp, rapporterar P4 Jämtland.

– Nu i år så syns det väldigt tydligt att delar av glaciären har spruckit upp i stora delar. Den har ju helt enkelt kollapsat faktiskt, säger miljöövervakaren Tomas Bergström på Länsstyrelsen till radiokanalen.

Läs också: Forskare förutspår extremvärme närmaste fem åren

Helagsglaciären har gått i tu

Under sommarens värmebölja smalt ovanligt mycket snö i fjällen. Även Helagsglaciären i nordvästra Härjedalen har drabbats genom att den delats upp i två delar. Upptäckten gjordes först av fjällvandrare och kunde sedan bekräftas av Länsstyrelsen.

Glaciärforskare vid Stockholms universitet konstaterar att de förändringar som har skett i Helags och Sylarna de senaste åtta åren är större än under de 50 åren dessförinnan.

 Helags i Härjedalen har på två år kommit att dela upp sig. Till vänster en bild från 2016, till höger en från i år.
Helags i Härjedalen har på två år kommit att dela upp sig. Till vänster en bild från 2016, till höger en från i år. FOTO: Tomas Bergström

Klimatförändringarnas fel

– Vi går ju mot ett varmare klimat och om man tittar på en glaciär så kan man få en ganska tydlig bild över hur klimatförändringar slår, säger Tomas Bergström till P4 Jämtland och menar att glaciärer är bra indikatorer på att medeltemperaturen stiger.

Källa: P4 Jämtland

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen