Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 november 2017

Vad göra med en oönskad fisk? Ät upp den !

Nu sprider sig svartmunnad smörbult snabbt i svenska vatten. Tråkigt, javisst. Men varför inte prova ett recept från fiskens hemland?

FOTO: Shutterstock/IBL

Den lilla fisken svartmunnad smörbult är här för att stanna. Ursprungligen kommer den från Svarta havet och har troligen kommit till Östersjön via fartygs ballastvatten.

Vid årets provfiske i Södermanlands skärgård fångades 1 835 exemplar. Jämför det med förra årets fångst på 297 stycken, så förstår ni att arten nu ökar blixtsnabbt längs den svenska kusten. År 2015 fångades bara 61 exemplar vid samma typ av provfiske.

Läs också: Fiskarna rymde – då ville Länsstyrelsen att folk skulle äta upp den!

Forskare har farhågor om att denna så kallade invasiva art kan tränga tillbaka andra fiskbestånd, bland annat skrubbskädda och tånglake, men den kan också visa sig vara ett populärt byte för rovfisk som torsk och abborre.

En svartmunnad smörbult kan bli 30 centimeter lång, men i Östersjön blir de sällan över 20 centimeter. Längs den polska och baltiska kusten finns den sedan minst 15 år och har börjat fiskas kommersiellt som matfisk.

Och varför inte börja äta den även här i Sverige, om den nu skulle visa sig bli vanlig? Nynäshamnsposten skriver om en svensk yrkesfiskare som provätit. Han fileade och stekte den som abborre och tyckte att köttet var lite geléartat, men fullt ätbart.

Läs också: Jättelika tonfiskar åter i svenska vatten

Land bjuder på ett recept från Ukraina, som ligger vid Svarta havet. Där äts fisken på flera olika sätt, bland annat med stekt lök. Detta passar till exempel som sidorätt.

1. Rensa och fjälla så många smörbultar du vill äta/bjuda på. Skölj dem och låt dem rinna av.

2. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en skål.

3. Lägg fiskarna i skålen och vänd dem i mjölblandningen.

4. Stek i matfett i en stekpanna tills fiskarna är gyllenbruna.

5. Lägg halva lökringar i pannan tillsammans med fisken, lägg på ett lock och låt stå tills löken mjuknar.

6. Lägg upp fisk och lök på ett fat och dekorera med basilikablad.

Här kan du se en bild på den färdiga rätten. Ser inte så tokigt ut!Läs också: En annan art vi inte önskat hit

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen