Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 september

Vågar du inte plocka? Satsa på rätt svamp och gå säker i svampskogen!

Många plockar sina favoriter i svampskogen med säker hand. Men är du en av dem som avstår – i rädsla för giftsvamp? Vi ger dig knepen så att du törs plocka och äta utan att oroas!

 Ingen fara. Detta är en tegelsopp, eller möjligen en aspsopp, och är nära släkt med björksoppen. Flera soppar liknar varandra och går bra att äta. Det finns bara en giftig sopp och den ser annorlunda ut med sin röda fot.
Ingen fara. Detta är en tegelsopp, eller möjligen en aspsopp, och är nära släkt med björksoppen. Flera soppar liknar varandra och går bra att äta. Det finns bara en giftig sopp och den ser annorlunda ut med sin röda fot. FOTO: Shutterstock/IBL

Rutinerade svampplockare har bra koll på vad de ska fylla korgen med och kommer hem med godsaker av flera sorter. Andra känner sig osäkra. Skogens vackra svampar lockar, men man ju hört om folk som blivit förgiftade. Det finns dock en säker metod: Plocka soppar!

Läs också: Här hittar du svampen – guide!

 Alla soppar har tätt sittande rör under hatten. Det påminner om skumgummi, och är ett säkert tecken på att det är just en sopp.
Alla soppar har tätt sittande rör under hatten. Det påminner om skumgummi, och är ett säkert tecken på att det är just en sopp. FOTO: IBL

Bara soppar ser ut som soppar

Soppar är lätta att känna igen. Hattens undersida har inte skivor, utan något som liknar skumgummi. Det är en massa små rör som sitter tätt ihop. Bara soppar ser ut så. Ingen sopp är riktigt farlig. Är du oförsiktig kan du få hem pepparsopp, gallsopp eller eldsopp, men de är inte värre än illasmakande.

Läs också: Ugnsomelett med gräddstuvade kantareller

Karljohan den bästa soppen

Däremot finns det många goda soppar, varav karljohan anses vara bäst. Brunsopp, som liknar karljohan, är också en höjdare. Flera av de andra sopparna, som björksopp och tegelsopp, är helt okej matsvampar. Ofta används de som blandsvamp, till exempel ihop med karljohan.

En enda sällsynt sopp ska du undvika

Det finns faktiskt en sopp att undvika, men du kommer knappast att snubbla över den. Djävulssoppen, som finns extremt sällsynt på Öland och Gotland ser mycket annorlunda ut med sin röda fot och sina röda rörmynningar. Den är giftig, men inte dödlig. Just denna sommar har faktiskt några exemplar dykt upp även i Uppsalatrakten.

 Björksopp.
Björksopp. FOTO: ibl
 Brunsopp.
Brunsopp. FOTO: ibl
 Karljohan.
Karljohan. FOTO: IBL
 Sandsopp.
Sandsopp. FOTO: IBL

Kännetecken för soppar

  • Under hatten finns tättsittande rör, som liknar skumgummi.
  • Gula rörmynningar betyder ofta god matsvamp.
  • Rosa och röda rörmynningar betyder oftast oätlig svamp.

Nästa steg: Kremlor!

Känner du dig trygg med sopparna, kan du ta ett steg till och lära dig kremlor.

Många är goda och inga är giftiga.

Läs också: Svampen du kan äta som smakar – kyckling

 Gulkremla.
Gulkremla. FOTO: ibl
 Kantkremla.
Kantkremla. FOTO: ibl Alamy
 Sillkremla.
Sillkremla. FOTO: ibl
 Storkremla.
Storkremla. FOTO: ibl

Kännetecken för kremlor

  • Skivor under hatten (som de flesta svampar).
  • Aldrig ring och aldrig strumpa på foten.
  • Spröd och torr i hatt och fot, som lätt kan smulas i små bitar.
  • Aldrig trådig och avger aldrig vätska vid brytning.
  • Om du smakar på små bitar av skivorna kan du hitta de goda arterna.
  • Undvik svampar med skarp smak.

Tre goda svampar som sticker ut

Sen har du förstås tre arter som är i princip är omöjliga att förväxla med andra. De är kantarell, svart trumpetsvamp och den mer ovanliga blomkålssvampen.

 Kantarell.
Kantarell. FOTO: IBL
 Svart trumpetsvamp.
Svart trumpetsvamp. FOTO: IBL
 Blomkålssvamp.
Blomkålssvamp. FOTO: Kenneth Johansson

Är du trots allt osäker på någon svamp, så finns en enkel och bra regel: Ät den inte!

Läs också: Kantarellpaj med brie – så gott!

Utrusta dig rätt

  • Svampkorg – gärna med plastlådor som fack. Använd en papperskasse i nödfall. Inte plastpåsar, där kan lätt bakterier växa till och förstöra svampen.
  • En liten kniv – att skära bort angripna delar med. Gärna med borste på, så att du kan borsta bort jord och smuts.
  • En bra svampbok – och viktigast är att den är nyutgiven, eftersom kunskapen om svamp hela tiden går framåt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen