Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 februari 2018

6 spännande fakta om nysningar

Atjooooo! En rejäl nysning kan kännas härligt befriande. Men hur farligt är det egentligen att hålla igen? Land reder ut sanningar och myter om nysningar.

 Prosit! Att nysa är som att städa kroppen.
Prosit! Att nysa är som att städa kroppen. FOTO: Istock

Nysningar är ett slags reflexmässig städaktion från kroppens sida. Bra, med andra ord! Men det finns både sanningar och myter om nysningar. Här reder vi ut de fem vanligaste:Läs också: Halsfluss – symtom att känna igen

1. Påstående: Det är farligt att kväva en nysning

Fakta: Försök helst inte hålla tillbaka en nysning. Det är ju kroppens sätt att göra sig av med skadliga eller irriterande ämnen i luftvägarna. Kväver du nysningen stannar ämnena i kroppen.

Betänk också att nysningen fungerar som en liten explosion. Om du då försöker hålla den tillbaka vänds kraften inåt istället för utåt. Det ökar trycket i huvudets hålrum, bland annat öronen, och kan få små blodkärl att brista.

Däremot är det väldigt osannolikt att en nysning skulle kunna orsaka hjärnblödning eller andra allvarliga tillstånd. Det har hänt att en man fått en bristning i halsen efter en nysning, men det beskrivs som ett ”extremt fall med väldigt ovanliga förutsättningar” av en akutläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

2. Påstående: Ögonen kan poppa ut av en nysning

Fakta: Nej, ögonen kan inte poppa ut ur sina hålor på grund av en aldrig så kraftig nysning.

3. Påstående: Du kan inte nysa i sömnen

Fakta: När du sover gör dina ”nysnerver” det också. Därför kan du inte nysa i sömnen.

4. Påstående: Hjärtat kan stanna

Fakta: En myt som cirkulerar är att hjärtat stannar när man nyser. Det är inte sant. Möjligen kan hjärtrytmen tillfälligt påverkas.

5. Påstående: Det är bara allergi

Fakta: Tillfälligt nysande är inget stort problem. Men om du får långa nysattacker kan de förstås vara besvärande. Går de inte över snabbt kan de bero på allergi eller överkänslighet mot parfym, pollen och så vidare. Testa allergimedicin och nässprej med kortison.Läs också: 6 tecken på att du lider av pollenallergi

6. Påstående: Dropparna i nysningen kan flyga långväga

Fakta: Nys i armvecket (absolut inte i handen) så att inte snor, saliv, bakterier och eventuella virus sprids och träffar dina medmänniskor. Enligt Folkhälsomyndigheten faller dropparna i ett ”nysmoln” till marken efter någon meter. Mindre droppar, som kan följa med luftströmmen, kan färdas lite längre. Läs också: 4 ovanor du bör undvika i förkylningstider

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen