Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 maj 2018

Bo nära en bondgård – och minska risken för allergier

Att bo nära en bondgård kan minska risken för allergier – även hos vuxna. Närhet till gris och nötboskap är särskilt positivt för immunförsvaret.

 En god granne för dig som vill minska risken för allergi.
En god granne för dig som vill minska risken för allergi. FOTO: knape

Att allergier är mer sällsynt förekommande hos lantbrukare och deras barn har forskare känt till i 20 år. Men man behöver inte vara bonde själv för att ta del av bondelivets positiva effekter på hälsan. Det kan räcka med att bo granne med en bondgård. En nederländsk studie visar att personer som bor inom 327 meter från en bondgård löper betydligt mindre risk att drabbas av allergier, skriver Land Lantbruk.

Läs också: Därför blir barn smarta av att växa upp på landet

Ko och gris är bäst

Risken var hela 21 procent lägre än för dem som hade ett avstånd på 500 meter eller mer till närmsta bondgård. Studien, som innefattade 2 400 vuxna försökspersoner, visade att den positiva hälsoeffekten var störst hos dem som bodde nära gårdar med grisar eller nötboskap, samt hos dem som vuxit upp på gård.

Mikrofiber i damm

I studien, som genomförts vid universitetet i Utrecht, bevisas inte att det är just bondgårdarna i sig som minskar känsligheten för allergier. Forskarna ska nu undersöka om det är den höga densiteten av mikrober i vindburet damm från gårdar som inverkar positivt på immunförsvaret hos närboende.

Läs också: Vädring är oväntat effektivt visar ny studie

”Gör vårt immunförsvar en tjänst”

Grethe Elholm, vid Aarhus universitet, är inte själv en av forskarna bakom studien men håller med om att lantbruket spelar en viktig roll för vår hälsa.

– Det är viktigt att uppmärksamma de negativa effekterna av vår västerländska livsstil och fixering vid renlighet. Gårdar må ses som skitiga och illaluktande men troligen gör de faktiskt vårt immunförsvar en tjänst, säger hon till sajten Dairy Herd.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen