Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 20 december 2019

Bryggkaffe skyddar mot diabetes typ 2

Brukar du brygga ditt kaffe? Fortsätt med det. Ny svensk forskning visar att vanligt bryggkaffe minskar risken för att drabbas av diabetes typ 2.

 Dricker du två till tre koppar vanligt bryggkaffe om dagen minskar din risk för att få diabetes typ 2. Kokkaffe har inte den hälsoeffekten.
Dricker du två till tre koppar vanligt bryggkaffe om dagen minskar din risk för att få diabetes typ 2. Kokkaffe har inte den hälsoeffekten. FOTO: Istock

Kaffe har flera kända hälsoeffekter. Det har Land skrivit om tidigare.

En av de mest studerade effekterna är att stordrickare av kaffe tycks ha en minskad risk för att drabbas av typ 2-diabetes.

Jämförde brygg- och kokkaffe

Nu har svenska forskare från Chalmers i Göteborg och Umeå universitet tagit kaffeforskningen ett steg till. Genom att studera och jämföra hälsoeffekter av bryggkaffe respektive kokkaffe har de kommit fram till nya spännande resultat angående kopplingen till diabetes.

Två till tre koppar

Det forskarna kunde se var att de i studien som brukade dricka två till tre koppar kaffe om dagen hade 60 procents lägre risk för att utveckla diabetes typ 2 än de som drack mindre än en kopp bryggkaffe om dagen.

Ingen hälsoeffekt av kokkaffe

Kokkaffe däremot påverkade inte diabetesrisken alls, enligt studien.

Men den exakta orsaken till att just bryggkaffe och inte kokkaffe minskar risken för diabetes är ännu inte känt.

Läs också: Färdiglagad mat kan öka risken för diabetes typ 2

Däremot vet man, berättar Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap, i ett pressmeddelande från Chalmers, att kokkaffe innehåller något som kallas för diterpener. Det är en sorts molekyler som påverkar blodfetterna och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Fastnar i filtret

De här molekylerna finns emellertid inte i bryggkaffe, de fastnar helt enkelt i kaffefiltret. I stället får man hälsovinster från andra molekyler i kaffet, förklarar Rikard Landberg.

Hur det ligger till med eventuella hälsoeffekter kopplade till diabetes typ 2 och exempelvis snabbkaffe och espresso ger den här studien dock inte svar på.

Läs också: Så förbränner kaffe fett

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen