Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 15 november 2021

Carin Hjulström lyckades överlista smärtan

I tio år letade journalisten Carin Hjulström efter orsaken till sina smärtor. Nu har hon skrivit en bok om att överlista smärtan och få livet tillbaka.

 Kunskap, rätt medicinering och rörelse kan överlista smärtan, programmera om hjärnan och få livet tillbaka, säger Carin Hjulström.
Kunskap, rätt medicinering och rörelse kan överlista smärtan, programmera om hjärnan och få livet tillbaka, säger Carin Hjulström. FOTO: Gabriel Liljevall

”2010 drabbades jag av en virusinfektion som resulterade i en brännande nervsmärta från ryggslutet och ner i vänster ben. Ett tio år långt maratonlopp genom sjukvårdens skrymslen och vrår tog sin början. Ändå fick jag bara alltmer ont.”

 Carin Hjulström och Karsten Ahlbeck uppmärksammade bok om smärta.
Carin Hjulström och Karsten Ahlbeck uppmärksammade bok om smärta. FOTO: Bokomslag

Orden är journalisten Carin Hjulströms. Hennes personliga smärthistoria är inte unik, utan snarare typisk för de två miljoner svenskar som lever med så kallad långvarig smärta, en smärta som definieras av att ha varat i mer än tre månader och består, trots att ursprungsskadan sedan länge är läkt.

Carin Hjulström led av fysisk smärta i 10 år

Carin Hjulström, som vi känner som en driven journalist och författare lever också privat ett aktivt liv, med bland annat hundar, hästar och löpning. Men den fysiska smärta hon har burit på i över 10 år har hon – fram till nu – försökt att hålla för sig själv.

– Det är ju ingen som orkar höra på någon som gnäller, säger Carin Hjulström.

Sökte svar om smärtan

Hon berättar att det egentligen bara är hennes pappa och bästa vän som känt till hennes besvär och som genom åren har stöttat och uppmuntrat henne till att få svar på vad smärtan kommer från.

Men trots oräkneliga läkarbesök fanns aldrig något svar att få. Hon fick allt svårare att ens gå ut med hundarna och flyttade så småningom till en lägenhet i ett plan, med hiss, i en omgivning utan uppförsbackar.

– Mina barn tyckte nog att jag var lite lat. Ibland kunde jag be om hjälp genom att kanske hojta: ”Kan inte du gå hämta en grej jag glömde uppe på vinden? ” Att säga att jag hade ont i benen lät ju som världens sämsta ursäkt.

Trött av smärtan

Det tog lång tid innan de förstod på allvar.

– När det blev för jävligt fick jag kortisonsprutor och sömntabletter. Det som händer när det gör ont hela tiden är att man blir trött, fruktansvärt trött, säger Carin Hjulström.

Fokus på lindring

När så Carin Hjulström efter drygt tio års smärta äntligen kom till smärtspecialisten Karsten Ahlbeck fick hon lära sig något som vände upp och ner på hela tillvaron.

Dels att hon var ett typexempel på långvarig smärta som är en diagnos, en sjukdom i sig och inte ett symptom.

 Carin Hjulström har skrivit boken Överlista smärtan tillsammans med smärtläkaren Karsten Ahlbeck.
Carin Hjulström har skrivit boken Överlista smärtan tillsammans med smärtläkaren Karsten Ahlbeck. FOTO: Gabriel Liljevall

Dels att man på smärtkliniken inte utreder den ursprungliga orsaken till smärtan, utan från och med nu bara skulle fokusera på lindring. Detta förhållningssätt upplevde hon först som en tankekullerbytta. Men det blev också en insikt, så stor att hon genast bestämde sig för att skriva en bok tillsammans med Karsten Ahlbeck – den smärtläkare hon kommit i kontakt med.

Resultatet är den nya boken ”Överlista smärtan – programmera om din hjärna och få livet tillbaka”.

– Jag blev otroligt upprörd över att två miljoner svenskar lider av långvarig smärta och ändå är sjukdomen i stort sett okänd inom vården. Kunskapen måste ut.

Hjärnans smärtsystem gick i baklås

På smärtkliniken fick Carin Hjulström börja med att hitta rätt medicinering. För hon fick nu också lära sig att ”långvarig smärta” skiljer sig från ”akut smärta” och orsakas inte längre av själva skadan, exempelvis i ryggen, utan av att hjärnans smärtsystem har gått i baklås och börjat fungera som ett självspelande piano.

Detta, menar Karsten Ahlbeck, innebär att många ihärdigt försöker lindra sin smärta med felaktig medicinering.

– Med rätt medicinering kan du få hjälp att filtrera bort smärtan – som alltså sitter i hjärnan och är precis lika verklig som akut smärta – inte i ryggen eller var du nu upplever smärta. Antidepressiva mediciner är det enda man vet fungerar mot långvarig smärta, menar Carin.

Sänker smärtnivåerna

Men de används inte mot depression eller ångest i det här fallet utan sänker helt enkelt smärtnivåerna. Hon fick också lära sig att sluta tro att smärtan är farlig.

– Det är lätt att känna sig rädd för att det ska göra ont om man rör sig. En vanlig uppfattning är ”har man ont, då ska man vila tills det går över”. Detta kan ju stämma för akut, plötslig smärta, men när skadan sedan länge är läkt ska man inte sluta röra sig, säger Carin.

Rörelse det enda som fungerar

Att passivitet är kontraproduktivt är också något som får starkt stöd i forskningen. I boken skriver Carin Hjulström om lärdomar från psykologen Rikard Wicksell vid Karolinska institutet, som vigt sin forskargärning åt just långvarig smärta:

– Han menar att den enda metod som verkligen fungerar mot långvarig smärta är rörelseexponering. Och att ofta är det inte smärtan som spökar utan rädslan för att smärtan ska göra mer ont. Han menar att hjärnan inte kan ”osthyvla bort minnen”, men man kan täcka över negativa minnen med nya.

Tar tjuren vid hornen

Med hjälp av exponering gör man alltså precis raka motsatsen till att vila. Man tar tjuren vid hornen och utsätter sig, steg för steg, för de rörelser som man egentligen fasar mest för. Kanske gör det ont, men det blir inte värre. Genom övningarna skapar man på så sätt nya, mindre negativa minnen och kan sakta men säkert överlista sin smärta – och börja programmera om hjärnan.

– Det funkar lite som spindelfobi. När du tittar på en spindel, visst den är äcklig men det händer ju inget farligt.

Hitta motivation

Utöver fysisk rörelse handlar det om att hitta sin egen motivation. Exponering kan alltså också vara att våga trotsa smärtan genom att hälsa på sina barn, hänga med kollegorna på en after work, skaffa en hund eller anmäla sig till en intressant kurs. Allt som innebär att man i små steg börjar öka sina sociala kontakter och får tillbaka sin livsenergi.

– Problemet är ju att parallellt med smärtan förminskar man också lätt livet, tackar nej till sådant man annars mår bra av. Det kan ju bli ett förlamande tillstånd. Många klarar bara av att gå och arbeta – och ingenting mer. Då blir ju livet väldigt torftigt.

Våga vara aktiv

Carin Hjulström hänvisar till vad Rikard Wicksell kallar att hitta sin ”skatt”, det man verkligen längtar efter att kunna göra igen. Med träning och med tiden blir det lättare och du vågar vara aktiv igen.

Carins skatt var bland annat längtan efter att kunna springa på en skön stig.

– Att klara av det är en stor grej för mig. I början när jag provsprang klarade jag bara 12 steg, sedan fick jag fruktansvärt ont. Men sedan har jag kunnat öka på! Ibland blir det 100 steg, ibland 30 sedan 70 …

Läs också: Forskaren: Så länge räcker D-vitaminet från sommarens sol!

Gå med hundarna

Nu är hennes personliga rekord 900 steg, uppdelat i mindre portioner.

– Jag bestämde mig också för att gå lite fortare, lite längre med hundarna. Jag tackar oftare ja till sociala aktiviteter och har börjat i en ny kör.

Men, påpekar Carin, det är viktigt att sätta realistiska förväntningar och inte tro att man ska kunna prestera som när man var på topp.

– Det är ju problemet om man är för envis, att man gärna vill göra lite för mycket, lite för snabbt.

– Vet jag att jag ska göra något som tar mycket energi får jag planera in vilopauser eller en kväll i soffan. Smärtan kanske inte försvinner helt, men jag försöker förhålla mig till den på ett annat sätt – och jag låter inte den hindra mig.

Här kan du köpa boken

Överlista smärtan finns att köpa i Lands webbshop, Landshopping.se

Du kan också hitta boken hos Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen