Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 3 april 2017

Därför ska du börja sjunga i kör – 9 fantastiska hälsoeffekter!

Lyckligare, lugnare och friskare. Forskning visar att körsång har en mängd positiva hälsoeffekter. Här är 9 av de viktigaste.

Att sjunga tillsammans är rena medicinen. Det är vetenskapligt bevisat. Här är de viktigaste hälsovinsterna:

9 hälsoeffekter av att sjunga i kör

1. Du blir lugnare

Produktionen av ”må bra”-hormonet oxytocin ökar och ger känslor av lugn och välbefinnande, visar en svensk studie. Oxytocin dämpar oro och ångest och ger en ökad känsla av gemenskap.

2. Du blir lycklig

Endorfinnivåerna i kroppen rusar i höjden och du känner dig lyckligare. När vi sjunger frigörs även andra signalsubstanser i hjärnan, bland annat så mycket dopamin att det går att jämföra med lyckopiller. Vissa forskare menar att det till och med kan uppnås samma halter som vid en orgasm.

3. Du blir mindre stressad och får starkare skelett

Testosteronhalten ökar, enligt en annan svensk forskningsstudie. Detta påverkar cellernas återuppbyggnad och skelettet positivt. Dessutom minskar stresshormonet kortisol.

4. Du minskar risken för blodpropp

Fibrinogenhalten i blodet minskar och ger bland annat minskad risk för blodpropp, visar samma svenska forskningsprojekt.

5. Ditt immunförsvar stärks

Immunförsvaret påverkas positivt. Det visar en tysk studie där man har mätt immunoglobulinhalten hos körsångare.

6. Dina lungor, tarmar och ditt hjärta får motion

Våra tarmar hänger på bukhinnan, och när vi sjunger masserar diafragman tarmarna och bröstkorgen och mellangärdet får bra träning. Dessutom får lungor och hjärta motion.

7. Du får ur dig känslor

När vi sjunger i kör får vi kontakt med våra känslor och får leva ut dem. Vi får ur oss känslor som annars ligger och trycker inom oss.

8. Du blir stark glad och full av energi

Psyket påverkas så att du känner dig stark, glad och full av energi. Studier har visat att körsång kan hjälpa människor med depression att snabbare bli friska.

9. Ditt åldrandet skjuts upp

Åldrandet skjuts upp, eftersom körsång hjälper till i läkningsprocesser och gör att kroppen tål mer. Dessutom stärks allmänhälsan. Det är vetenskapligt bevisat att den som kontinuerligt sjunger i kör har en positivare hälsoutveckling än de som inte gör det.

Källor: Forskning & Framsteg, Björn Vickhoff, forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, Christina Grape Viding, doktorand i folkhälsa vid Uppsala universitet, Svenska Körförbundet.

Caroline af Ugglas 7 kom i gång-tips

Sångerskan och artisten Caroline af Ugglas kom med idén till det amerikanska TV-programmet Clash of the Choirs som sedan blev tittarsuccén Körslaget i Sverige. Numera står hon bakom landsomfattande Kör för alla. Här ger Caroline sina bästa tips till den som vill börja körsjunga. Här är hennes bästa kom i gång-tips:

1. Tveka inte. Det är bara att börja om du är sugen på att sjunga i kör.
2. Strunta i att alla som tycker att man ska ha en bra sångröst och vara musikalisk för att sjunga. Alla kan sjunga!
3. Det är aldrig för sent att börja med körsång.
4. Stämbandsmuskulaturen är starkare än de flesta andra muskelgrupper i kroppen och du blir aldrig för gammal för att sjunga.
5. Upptäck möjligheterna med din röst. Den har mer kapacitet än du kanske tror.
6. Med träning och ganska enkla tips kan du lära dig att sjunga bättre.
7. Upplev glädjen det innebär att sjunga ihop med andra. Körsång ger mer än att sjunga för sig själv.

Källa: Caroline af Ugglas, forskolan.se.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen