Därför vaknar du alltid samma tid – och kan inte somna om
Brukar du också vakna i vargtimmen och har svårt att somna om? Här får du veta varför samt knep att ta till för att komma till ro mellan natt och gryning!
Vi är många som vaknar i den skumma vargtimmen. Inte sällan jagade av en störtflod av negativa tankar som trasslar in sig i varandra. Vi vrider och vänder oss i sängen och det är stört omöjligt att komma till ro och somna om. Den gåtfulla vargtimmen håller oss i ett järngrepp!
Men vad är det egentligen som händer med oss där i dunklet? Och vad menas med uttrycket vargtimmen?
Ingmar Bergman myntade begreppet
Själva ordet vargtimmen kan låta uråldrigt. Men i själva verket användes det första gången i Ingmar Bergmans film Vargtimmen 1968. Skådespelaren Max von Sydow låter dyster när han berättar för medspelaren Liv Ullman om den mystiska timmen mellan natt och gryning:
”Den här timmen är den svåraste. Vet du vad den kallas? De gamla kallade den för vargtimmen. Det är timmen då de flesta människor dör, de flesta barn föds. Det är nu mardrömmarna kommer och är vi vakna så är vi rädda.”
Det han påstår är dock inte särskilt vetenskapligt belagt men det ligger ändå en hel del i det. Det återkommer vi till lite längre ner i artikeln.
Ger obehagskänsla
Även om själva uttrycket vargtimmen inte har funnits sedan tidernas begynnelse så har troligtvis obehagskänslan av att vakna mellan natt och gryning gjort det.
I radioprogrammet Kropp och Själ i P1 berättar sömnforskaren Jonathan Cedernaes att vi helt enkelt är konstruerade för att sova mellan klockan 3 och 5 på natten. Då går hela systemet på sparlåga, vår kroppstemperatur är som lägst, vi är som allra dåsigast och vår reaktionsförmåga ligger på botten.
Så om du vaknar då, när kroppsfunktionerna nästan ligger nere, är det kanske inte så konstigt att du mår tjyvens, resonerar Flink, psykolog och författare till boken Sömn, dröm, mardröm.
Det kan till och med ge en känsla av jetlag eller influensa att vara vaken den tiden på dygnet, enligt Jonathan Cedernaes.
Läs också: Så påverkas din kropp av sömnbrist
Fler hjärtinfarkter
Men hur det ligger till med födslar och dödsfall i vargtimmen, så som Max von Sydow beskriver i citatet längre upp i artikeln, är lite oklart. En undersökning vid University College London där runt fem miljoner födslar analyserades visar dock att flest engelska barn föds runt fyra på natten. Mitt i vargtimmen. Man vet också att det inträffar ovanligt många hjärtinfarkter tidigt på morgonen, enligt sömnforskaren Jonathan Cedernaes.
Läs också: Restless legs – symtom och lindring
Sover lättare
Sover du under denna tid så är det också då du drömmer, även mardrömmar.
Eftersom den så kallade drömsömnen är lättare än djupsömnen så är det kanske inte så konstigt att du vaknar just då. Och vaknar du är det lätt att börja grubbla och nu är steget till panik för att inte få tillräckligt med sömn inte långt.
Men det kan vara bra att känna till, och kanske lite lugnande, att det är djupsömnen, alltså vanligen inte under vargtimmens drömsömn, som sömnen är som allra viktigast för oss. Det är då den mesta återhämtningen sker, påpekar Ida Flink.
Så slipper du sömnpaniken – 4 tips
Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet och Minna Tunberger, journalist och författare, har också skrivit en bok om sömn. Den heter Sömn, sömn, sömn. Här är några konkreta metoder från boken. Bra att ta till för att bryta besattheten av att inte kunna sova.
1. Identifiera vad det är som stör dig
- Vad tänker du på?
- Vad är du rädd för?
- Vad är det värsta som kan hända?
2. Introducera en positiv känsla
Prova att tänka så här: ”Nu har jag sovit i 20 minuter. Det är bra!”. Ta små steg i taget. Räkna inte med att kunna sova sju timmar i sträck. Var glad för den lilla sömn du får.
3. Boka tid med dig själv
Brukar du älta dina problem när du ligger i sängen? Gör så här istället: Boka en tid varje dag med dig själv när du kan gå igenom dina tankar, och håll dig till den tiden.
4. Skriv en att göra lista
En studie har visat att om du skriver ned vad du ska göra nästa dag så förkortas insomningsperioden. Förmodligen för att det ger dig kontroll över situationen och därmed reducerar stressen i kroppen.
Källor: Boken Sömn, sömn sömn, P1, Svd
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.