Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 april 2019

Drömtydning – 7 vanliga drömmar tolkade

Bisarra, roliga, skrämmande. Dina drömmar kan berätta okända saker om dig själv. Här är en guide till 7 vanliga drömmar och vad de kan betyda.

 Drömmarnas gåtfulla värld fascinerar och lockar till tolkningar. Här är de 7 vanligaste drömmarna och vad de sägs betyda.
Drömmarnas gåtfulla värld fascinerar och lockar till tolkningar. Här är de 7 vanligaste drömmarna och vad de sägs betyda. FOTO: istock

Utan drömmar skulle vi vara känslomässiga vrak. Dessutom skulle vi sakna långtidsminnen. Det menar sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt. För det är under drömsömnen vi återställer den känslomässiga balansen. Och det är också då minnen från korttidslagring överförs till långtidslagring i din hjärna.

Symboler i drömmar

Men varför vi drömmer som vi gör är ett mysterium som har tolkats och dissikerats i tusentals år. Drömtydare har sökt efter dolda symboler i drömmarnas bisarra, ologiska värld. Symboler som skulle kunna avslöja våra innersta känslor och tankar.

Är drömmar ditt undermedvetna?

Vetenskapen är dock skeptisk till drömtydning. Antti Revonsuo, professor i kognitiv neurovetenskap, säger till Forskning.se att drömtydning bara är en önskan om att förstå och kontrollera det okontrollerbara. Och enligt Torbjörn Åkerstedt skvallrar inte alls dina drömmar om undermedvetna känslor och tankar.

Drömtydningen tolkar

Så även om drömtydning inte är någon vetenskap så kan det vara roligt och intressant att diskutera drömmar och snegla på hur drömtydning försöker tolka dem, hur knasiga de än är.

Här är en guide till vanliga drömmar och förslag på hur de kan tolkas. Men kom ihåg – ta det med ett nypa salt.

Läs också: Därför vaknar du samma tid – och kan inte somna om

7 vanliga drömmar och tolkningar

 Dröm sött – och tolka sen vad du drömt om när du vaknar med hjälp av den här drömtydningsguiden.
Dröm sött – och tolka sen vad du drömt om när du vaknar med hjälp av den här drömtydningsguiden. FOTO: istock

1. Dröm om ormar

Tolkas ofta som ett uttryck för kunskap, visdom och läkande men också som fara, hot och död. En annan vanlig tolkning är att ormen är en symbol för sex och befruktning. Eller så kan ormens ömsande skinn stå för förändring.

2. Dröm om otrohet

Är du sann mot dig själv? Den frågan sägs otrohetsdrömmar ställa till dig. Otrohet sägs även kunna tyda på att du tappat tron på dig själv. Men visst, det kan även handla om att du oroar dig över ditt förhållande och om din partner är otrogen.

Läs också: Därför drömmer vi – forskarnas teorier

3. Dröm om tänder

I drömmarnas skräckvärld är det vanligt att vi tappar tänder. Detta sägs symbolisera osäkerhet eller en känsla av att tappa ansiktet. Andra tolkningar handlar om kränkt stolthet eller att inte bli lyssnad på.

4. Dröm om död

En mångtydig symbol som anses stå för allt från utveckling, pånyttfödelse, styrka, självständighet och förändring till instängda känslor och varning. Allt beroende på vem och vad som dör i drömmen. Ett dött barn sägs tyda på undangömd glädje, sorg och frihet. Föräldrar som dör ses ofta som självständighet och styrka och om du möter en död person i drömmen kan det vara en varning för något.

5. Naken i drömmen

Naken bland folk – en riktig skräckis för många. Även om det i drömmen oftast är bara du själv som reagerar på att du är naken. Ofta tolkas det som skam, låg självkänsla, underläge, sårbarhet eller att du känner dig genomskådad.

6. Jagad i drömmen

Detta är en vanlig mardröm som sägs handla om stress. Men du kan också vara jagad av tidigare trauman, olösta problem eller rädslor. En annan tolkning är att du flyr från dig själv.

7. Dröm om vatten

Sägs symbolisera dina känslor. Vatten kan vara lugnt eller forsande, precis som dina känslor. Men det kan också vara grumligt eller klart. Klart vatten ses som tecken på målmedvetenhet, grumligt kan tolkas som ovisshet och tvivel.

Källor: Forskning.se, Aftonbladet, Boken Drömjournalen, Illustrerad vetenskap

Läs också: Därför faller och rycker du till i sömnen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen