Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 20 december 2017

Därför får du myggbett på vintern

Har du också fått stora kliande bett trots att det är vinter? Då har du fått besök av en särskild sorts envis stickmygga.

 Så här års kan stickmygg följa med in från kallvindar eller vedbodar, vakna till liv och ge dig myggbett mitt i vintern.
Så här års kan stickmygg följa med in från kallvindar eller vedbodar, vakna till liv och ge dig myggbett mitt i vintern. FOTO: Istock

Just nu upptäcker många att de fått röda, svullna och kliande bett, så här mitt i vintern.

Nej, det är inte huvudlöss och mycket sällan vägglöss eller loppor. Den troligaste förklaringen är mygg.

– Ja, det är samma sak varje år, veckorna före jul får vi flera samtal från människor som undrar över bett de fått, säger Yngve Brodin som är mygg- och flugexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Läs också: Ta in julgranen – och välkomna 10 000 småkryp!

Får in mygg med veden

Enligt honom är den vanligaste förklaringen att man fått in mygg med julsakerna från vinden och ännu vanligare – med veden från vedboden – till mysbrasan.

– Vissa stickmyggor övervintrar i trä och när man tar in veden i värmen så vaknar de till och tror att det är vår och vill börja suga blod, förklarar han.

Så precis som på sommaren väntar de tills vi släckt lampan och somnat innan de går till attack.

Ger större bett och mer klåda

Men till skillnad från sommartid så är kroppen ovan vid myggbett och reagerar starkare, med större bett och mer klåda.

– Den stickmygga vi oftast drabbas av så här års är arten Culiseta annulata – större vårmygga. Den är lite större än de flesta andra arterna av stickmyggor i Sverige, förklarar Yngve Brodin.

Läs också: Baka gott till julen – våra allra käraste recept hittar du här!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen