Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 mars 2019

Fakta om feber som vuxen

Har du feber ska du stanna i sängen för att fortare bli frisk. Så heter det men stämmer det? Land reder ut sanningar och myter om feber!

 Det viktiga är inte vilken feber du har utan hur du mår.
Det viktiga är inte vilken feber du har utan hur du mår. FOTO: Istock

Du huttrar, svettas och känner dig allmänt krasslig. Typiska tecken på att du har feber, det vill säga att din kroppstemperatur är högre än vad den brukar vara.

Feber är ett symtom

Men feber är ingen sjukdom utan ett symtom på att något i kroppen inte är som det ska. Ofta rör det sig om en virusinfektion, exempelvis förkylning, eller en infektion orsakad av bakterier. Även matförgiftning kan ge feber.

Varför får man feber?

Feber är kroppens naturliga försvar mot skadliga virus och bakterier. Men varför vi får feber är ännu inte klarlagt. Det man vet är att när kroppen får en infektion så bildas fler vita blodkroppar, kroppens försvarsceller, och dessa påverkar kroppens egen termostat så att temperaturen stiger.

Halvsanningar om feber

Men det finns en hel del myter och halvsanningar om feber. Här reder vi ut några av de vanligaste:

5 vanliga myter om feber

Myt: Stanna i sängen när du har feber så blir du fortare frisk.

Sanning: Om du orkar vara uppe så är det ok att till och med ta en promenad med lite feber i kroppen. Bara det känns bra och att du inte tar i mer än vad du orkar. Du ska däremot inte träna med feber i kroppen.Läs också: Kan man träna när man är förkyld?

Myt: Visar febertermometern på över 37 grader har du feber.

Sanning: Så behöver det inte alls vara. Den normala kroppstemperaturen är individuell. För friska personer kan den variera mellan 36,0 till 37,8. Det vanligaste spannet ligger mellan 36,6 och 37,1 grader.

Myt: Febertermometern visar hur du mår.

Sanning: Det stämmer inte, menar doktor Mikael Sandström i TV4. Han uppmanar till att fokusera på hur du mår i stället för på siffran termometern visar. Har du 38 grader och mår bra, ja, då mår du bra.

Myt: När du tar tempen i örat ska du lägga till en halv grad.

Sanning: Termometrar som är avsedda att ta i örat visar rätt temperatur. Du ska alltså inte lägga till något.

En vanlig febertermometer som man tar i stjärten anses vara mest exakt. Om du använder en vanlig febertermometer i armhålan ska du dock lägga till mellan 0,5 och 1 grad. Tar du den i munnen ska du lägga till 0,3–0,5 grader.

Men det viktigaste är inte den exakta siffran. Termometern kan däremot vara bra för att visa om din temperatur är på väg upp eller ner över tid. Då är 0,1 grader hit eller dit inte så viktigt, menar Mikael Sandström.

Myt: Låt bli febernedsättande tabletter.

Sanning: Om du känner dig sjuk så kan det vara bra att ta febernedsättande tabletter. Speciellt om du samtidigt har ont exempelvis i huvudet. Doktor Michael Sandströms tips är dock att i möjligaste mån rida ut stormen utan tabletter upp till 38,8 till 39 grader. Men som sagt, det viktigaste är hur du känner dig.

Källor: Vårdguiden, TV4, Netdoktor.se, Doktorn.com

Läs också: Förkylning – myter och sanningar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen