Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 maj 2018

Fina och friska fötter – gör så här

Hela din kropp är beroende av att fötterna mår bra, så ge dem mycket kärlek. Det är faktiskt helt nödvändigt, menar fotspecialisten. Här är hennes varningar och råd.

 Det kan straffa sig att strunta i sina fötter – så ta hand om dem.
Det kan straffa sig att strunta i sina fötter – så ta hand om dem. FOTO: spukkato

För de flesta av oss är det självklart att ta någorlunda hand om kroppen. Vi klipper håret, borstar tänderna och smörjer in ansikte och händer. Men fötterna då?

– Tyvärr är de ofta en bortglömd del av kroppen. Många söker hjälp först när de har ont, säger fotspecialisten Amina Ståhl, som driver fotvårdskliniken Friska Fötter i Solna.

Förslitningar på höfter och knän

Men det kan straffa sig att slarva med fötterna. Har man ont i dem är det lätt att exempelvis börja halta och det kan påverka hela kroppsställningen negativt. Detta i sin tur kan leda till smärta och förslitningar i knän, höfter och rygg.

– Det är faktiskt inte ovanligt att människor som fått operera höften har en grundproblematik i foten, säger Amina Ståhl.

Läs också: Så kan du slippa fotproblem

Går att förebygga

Flera av de vanligaste fotåkommorna är ganska enkla att förebygga. Bra skor, god hygien och rätt nagelvård räcker långt.

Här är Amina Ståhls tips om enkel fotvård i vardagen. Det är dina fötter värda!

 Fötterna bär oss genom livet och vi borde vara tacksamma mot dem för det. Fötterna är våra rötter och oerhört viktiga, säger fotvårdsspecialist Amina Ståhl.
Fötterna bär oss genom livet och vi borde vara tacksamma mot dem för det. Fötterna är våra rötter och oerhört viktiga, säger fotvårdsspecialist Amina Ståhl.

Läs också: Bada, fila och polera! 7 steg till finaste fötterna

Fotspecialistens tips för fina & friska fötter

1. Satsa på skorna

• Välj hellre skor i naturmaterial än skor i syntet. Växla mellan olika skor och använd dem inte så länge att de blir helt utslitna. Då blir de ofta sneda, trasiga och får tunna, platta sulor.

• Skor av bra kvalitet håller länge. Men byt innersulan ibland. Då känns det fräscht och din fot får i princip en ny sko.

• Se till att det inte är sand, grus och annat skräp i skorna. Dammsug dem vid behov!

• Döda bakterier och få bort dålig skolukt med hjälp av hushållspapper och ättika. Dränk in en papperstuss med ättika, stoppa ner i skon och låt stå utomhus under tak över natten. Låt torka.

2. Skaffa en veckorutin

Stoppa ner fötterna i ett skönt fotbad en gång i veckan. 38-39 grader är lagom temperatur. Sitt i 20 minuter och smörj in fötterna efteråt. Vill du inte köpa dyra fotkrämer – använd din vanliga kroppslotion eller lite rapsolja.

Läs också: Självsprickor? Gör din egen fotsalva med kåda!

3. Smörj varje dag

Det är inte bara efter fotbad som fötterna bör smörjas in. Gör det varje dag. Gör det till exempel innan du ska titta på nyheterna och sitt barfota tills programmet är slut. Då har förhoppningsvis krämen torkat in.

4. Använd skrubbhandske

Fila fötterna max en gång i veckan. Annars riskerar du att stimulera huden att bilda ännu mer förhårdnader. Använd i stället en skonsam skrubbhandske till fötterna. Då ger du dig själv massage samtidigt som du går igenom hela foten. Det blir rent runt naglarna och mellan tårna där död hud lätt lagras.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen