Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 februari 2019

Fotgympan som förebygger och lindrar hallux valgus

Hallux valgus innebär ofta besvär och smärta. Med de här övningarna kan du både förebygga och minska besvären av hallux valgus.

 Är du drabbad av hallux valgus? Gå barfota om du kan och prova fysioterapeutens enkla fotgympa.
Är du drabbad av hallux valgus? Gå barfota om du kan och prova fysioterapeutens enkla fotgympa. FOTO: Irmi Persson

Hallux valgus innebär att stortån blir sned och vinklas inåt mot de andra tårna. I samband med det kan det bildas en knöl där stortåleden pressas ut. Den sneda stortån kan trycka ihop de andra tårna så att de kröks och skaver mot varandra.

Hallux valgus drabbar oftast kvinnor

Louise Gottlind, fysioterapeut på Fotcenter i Stockholm, möter ofta patienter med hallux valgus. Åkomman drabbar oftast kvinnor och kan vara mycket smärtsam.

Ta hand om fötterna

Eftersom hallux valgus i de flesta fall är ärftligt löper du som har det i familjen själv stor risk att drabbas. Då är det extra viktigt att ta hand om fötterna i tid. Fotgympa är ett sätt att hålla besvären stången.

Förbygg och lindra hallux valgus

Med övningarna nedan kan du både förebygga och minska besvären av hallux valgus. Gör övningarna en gång om dagen. Fortsätt även om du tycker att ”inget händer” i början. Du kommer att träna upp rörligheten och styrkan i tårna även om det känns svårt i början!

Fotgympaprogram mot hallux valgus – 4 övningar

1. Stortåkontroll

FOTO: Irmi Persson

Pressa ner dina stortår i golvet och lyft samtidigt upp de andra fyra tårna. Håll fem sekunder. Lyft därefter upp stortårna samtidigt som du pressar ner de andra fyra tårna i fem sekunder. Växla och upprepa 5-10 gånger.

2. Balansträning

FOTO: Irmi Persson

Stå på ett ben med en stol, bänk eller soffa bakom dig. Sätt dig ner så långsamt som du kan med tyngden på ett ben. Fokusera på att ha stortåknölen kvar i golvet under hela rörelsen. Res dig upp på samma ben tillbaka till stående. Byt ben och upprepa 5-10 gånger/ben.

3. Rörlighet för stortån

FOTO: Irmi Persson

I den här övningen gör du sittande tåhävningar. Sitt med fötterna i golvet, lyft båda hälarna och börja med en liten rörelse. Ha som mål att kunna göra en så stor rörelse som möjligt. Upprepa 10-20 gånger.

4. Fotkluris

FOTO: Irmi Persson

Tåträning i sittande. Placera fötterna på golvet. Växla mellan att spreta med tårna och att pressa ihop dem. Undvik att böja på tårna. Upprepa 10-15 gånger.

Läs också: Restless legs – symptom och lindring

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen