Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 januari 2019

Forskare varnar: Gentester som säljs på nätet kan vara direkt farliga

Spotta i ett provrör och få svar på om du bär på en sjukdom – och var dina släktingar finns. Gentester blir allt billigare och vanligare. Men är de så bra som de utlovas? Inte alls, säger forskarna – och jämför gentesterna med astrologi.

 Gentester finns att köpa på diverse olika webbplatser, men forskarna är kritiska och menar att de är lika tillförlitliga som astrologi.
Gentester finns att köpa på diverse olika webbplatser, men forskarna är kritiska och menar att de är lika tillförlitliga som astrologi. FOTO: Istock

De sägs kunna avslöja dina förfäders ursprung och om du själv bär på en rad olika sjukdomar eller vad du bör äta för att må bra. Allt som krävs är lite av ditt saliv i ett provrör. Det är åtminstone så företagen som säljer gentester till oss konsumenter framställer det hela.

Men är det så enkelt? Inte riktigt. Faktum är att forskare är kritiska, skriver Forskning.se i en artikel.

Läs också: Dina gener avgör om du är te- eller kaffedrickare

Gentester säljs på nätet

Gentester finns att köpa på diverse olika webbplatser, både svenska och utländska. För allt ifrån några hundralappar till flera tusen kronor påstås du få veta om just du löper högre risk än andra att få vissa sjukdomar, har anlag för övervikt, skallighet och en massa annat.

Ditt salivprov läggs i ett provrör som skickas till ett laboratorium där arvsmassan utvinns och analyseras. Testerna går dock inte igenom hela arvsmassan och företagens genchip ger bara utslag på ett fåtal genvarianter. Dessa har i sin tur valts ut eftersom vissa forskargrupper har hittat kopplingar mellan dem och sjukdomar eller egenskaper i stora populationsstudier.

Gentester ifrågasätts

Däri ligger svagheten med gentesterna. Sambanden är helt enkelt inte så enkla.

– För de flesta sjukdomar finns det hundratals förändringar i hundratals gener som bidrar i olika kombinationer. Att dra slutsatser på individnivå utifrån ett test där man bara tittar på ett fåtal genvarianter går inte. Det är inte seriöst, säger Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet till Forskning.se.

Läs också: Forskning visar: Lyckliga människor lever faktiskt längre

Undantaget är ett litet antal svåra sjukdomar som orsakas av fel i bara en gen. Dit hör vissa former av ärftlig bröstcancer och den neurologiska sjukdomen Huntingtons sjukdom.

”Leder i värsta fall till död i förtid”

Orho-Melander har själv studerat sambandet mellan gener, kost och sjukdomar som typ-2 diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Hennes dom över självtesterna inom livsstil och hälsa är hård. Svaret är inte bara värdelöst – det kan faktiskt orsaka skada, menar hon.

– Självtester som säger sig mäta blodfetter och det onda kolesterolet LDL gör mig upprörd. På den svenska marknaden finns ett test där man analyserar fyra genvarianter. Men numera känner man till hundratals varianter plus ytterligare några högriskgener.

Risken är att en person som får reda på att den inte har någon av riskvarianterna, och inte känner till att svaret inte är värt något, låter bli att kolla sina blodfetter, säger Marju Orho-Melander.

– I värsta fall slutar de att äta statiner och dör en för tidig död i hjärt-kärlsjukdomar, säger hon till Forskning.se.

Jämför gentester med astrologi

Även Rikard Erlandsson, forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, är kritisk.

Som expert på dna- och genanalyser har han studerat gentester som marknadsförs mot konsumenter, och varit i kontakt med ett stort antal av företagen. De svar och råd som vissa av dem ger jämför han med astrologi.

– Konsumenttest bidrar i de flesta fall bara till förvirring. Värst är det med svaren om sjukdomsrisker; de bör förmedlas av läkare och ska hanteras inom sjukvården, säger Rikard Erlandsson.

Artikeln på Forskning.se har dock fått gentest-branschen att reagera. Företaget Life Genomics vill ”ta branschen i försvar”.

”Artikeln raljerar vilt om gentester, men ändå nämns överhuvudtaget inte Sveriges vanligaste gentest som erbjuds konsumenterna, nämligen icke-invasiv fosterdiagnostik, så kallad NIPT, som vi var först med att erbjuda i Sverige”, säger Göran Jacobsson, VD på Life Genomics, i pressmeddelandet.

Läs också: Lita på andra och lev längre

Så tolkas sjukdomsrisken

Tänk dig att sannolikheten för en viss sjukdom är 5 procent hos befolkningen i snitt.

Om ett gentest ger beskedet att du har en förhöjd risk, till exempel en riskökning på 20 procent, så innebär det att risken att få sjukdomen ökar till 6 procent (1,2 x 5= 6).

Riskökningen innebär alltså inte att du faktiskt får sjukdomen. Bara att bland tusen personer med riskgenvarianten skulle 60 personer istället för 50 få sjukdomen.

Statistiken säger något om en grupp individer, inte vilka i gruppen som kommer att drabbas.

Källa: Boken DNA-kunskapens källa av DNA-forskaren Rikard Erlandsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen