Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 27 januari 2017

Hot, hot, hot! 7 anledningar till att chili är bra för hälsan

Hetta upp hälsan med lite chilipeppar, den är rena medicinen, visar ny forskning. Här är sju anledningar till att äta den så ofta du kan!

Den är färgstark, glansig och brännande het! Denna peppriga växt ger kraft och styrka åt allt fler svenskars vardagsmat. Numera används den också som smaksättare i allt från choklad till desserter. Men kanske borde den stoppas i medicinburkar också, för på senare år har det kommit flera studier om chilins hälsoeffekter.

Den senaste är en gigantisk befolkningsstudie från Kina, med över 500 000 personer som fått svara på frågor om livsstil och matvanor. När forskarna räknat bort rökning, alkohol­konsumtion och andra riskfaktorer stack en enskild friskfaktor ut: kryddstark mat.

Studien visar den som äter mycket stark mat, 3–7 gånger i veckan, löper 14 procent lägre risk att dö i förtid. Att äta stark mat 1–2 gånger i veckan minskar risken med 10 procent.

1. Förlänger livet

En ny stor kinesisk-amerikansk studie visar att
de som äter chili 3–7 gånger i veckan löper 14 procent lägre risk att dö i förtid.

2. Sänker blodtrycket

En studie i Kina visar att chili har en blodtryckssänkande effekt. Det är pepparämnet, capsaicinet, som gör kärlväggarna elastiska.

3. Bränner fett

En studie i USA visar att capsaicinet i chilin ökar förbränningen, särskilt av bukfett. Även ämnesomsättningen ökar.

4. Sänker kolesterolet

Flera mindre djurstudier har visat att chilins capsaicin reducerar de dåliga blodfetterna, LDL-kolesterol och triglycerider.

5. Dämpar aptiten

Capsaicinet har en aptitdämpande effekt. Äter man lite chili före maten minskar kalori­­intaget vid middagen mätbart, enligt brittisk forskning.

6. Effektiv smärtlindrare

Capsaicin på huden har en bedövande effekt och finns redan i smärtlindrande plåster. Nu försöker bland andra svenska forskare hitta sätt att använda den effekten även invärtes, i nya läkemedel.

7. Gynnar tarmfloran

Capsaicin gynnar de nyttiga tarmbakterierna och bildandet av ämnet IAP som motverkar inflammationer i tarmen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen