Kostråd i sjukdomstider: Så ska du äta för att återhämta dig snabbt
Det är livsviktigt att du äter rätt för att få krafterna tillbaka efter en längre förkylning eller sjukdomsperiod. Här är professorns bästa kostråd för snabb återhämtning.
Du har legat i sängen med snuva, hosta, ont i halsen och feber. Och även om du är på bättringsvägen känner du dig rätt hängig och svag.
Det som gäller nu är att du får krafterna tillbaka.
Det gäller vid infektion och återhämtning
Land ringde upp professor Kerstin Brismar som vet mer än de flesta om infektioner och återhämtning.
– Infektionen stjäl din energi. Försvarsproteiner bryter ner ämnen i kroppen som vi behöver. Vi får lägre blodvärden, mindre protein och är man sjuk länge påverkas även ämnesomsättningen, säger Kerstin Brismar.
Kroppen klarar infektioner
Men, skriver hon i sin bok Lev länge och väl, ditt immunförsvar klarar av att bota de flesta virusinfektioner på egen hand. Särskilt om du sover bra, rör på dig, gärna skogspromenader, och inte minst – om du äter bra.
Här är Kerstin Brismars livsviktiga kostråd efter en envis infektion:
1. Frukt och färggranna grönsaker
Ät så mycket du orkar, de är nämligen fullproppade med hälsobringande antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen. Färggrant är alltså inte bara grant utan också läkande. För det är i färgpigmenten det nyttiga sitter.
2. Preppa med protein
Protein är extra viktigt att få i sig efter en infektion. Satsa på mycket böner, baljväxter, ägg, fet fisk som sill, färsk tonfisk, lax eller makrill samt lite rött kött.
Exempel: Är du under 65 år och väger 70 kilo bör du i normala fall få i dig 55–60 gram protein per dag. Efter en längre infektion behöver du mer.
Är du över 65 år behöver du i 50 procent mer protein än yngre. Räkna med minst 1,2 gram/kg du väger och dag. (Se listan nedan över hur mycket protein olika livsmedel innehåller.)
3. Viktigt med fett
Din kropp behöver också ordentligt med fett (kalorier) för att återhämta sig. Men du ska välja nyttigt fleromättat fett som finns i exempelvis olivolja, nötter, avokado och fet fisk.
4. Ät lite och ofta
Aptiten är inte alltid på topp när man är eller har varit sjuk. Ett sätt att ändå få i dig det du behöver är att äta många små mål om dagen.
5. Kycklingbuljong kan funka
Jo, mormors husmorstips är inte så dumt. För om du har haft feber eller kräkningar har du förlorat vätska och salter. Och detta finns i just kycklingbuljong, som dessutom innehåller fett (kalorier) och mineraler som du också behöver.
– Du kan även göra buljong av en buljongtärning. Du måste återställa vätskebalansen om du haft feber, så extra vätska är bra, helst då något med extra näring som buljong, säger Kerstin Brismar.
Vätskeersättning du köper på apoteket innehåller samma sak men minimalt med kalorier, som du behöver extra av för att återhämta dig.
Men vilket är bäst, varmt eller kallt?
– Det spelar ingen större roll, men det är kanske godare och lättare att få i sig exempelvis en varm, god kycklingbuljong, säger Kerstin Brismar.
Återställaren
Maten du äter är alltså livsviktig för din återhämtning.
Men, påpekar Kerstin Brismar, även sömnen, djupsömnen, är mycket viktig för att du ska bli frisk. Det är nämligen under den sömnfasen det mesta i din kropp återställs. Och när du är sjuk och under återhämtningsperioden behöver du sova extra mycket.
– Sov helst några timmar före klockan 12 på natten. Den biologiska klockan är inställd på att vi ska vila då. En tupplur på max en timme under dagen kan du också unna dig, tipsar Kerstin Brismar.
När du orkar, tipsar professorn till sist, så är stillsamma promenader i naturen mycket bra för ditt immunförsvar.
Proteinrik mat
1 ägg innehåller cirka 15 g protein
100 g lax: 20 g protein
100 g tonfisk: 27 g
100 g kyckling: 26 g
100 g sardiner: 25 g
100 g räkor: 24 g
100 g kalkon: 22 g
100 g rostbiff: 22 g
100 g röda linser: 27 g
100 g vita bönor: 21 g
100 g kikärter: 20 g
100 g bruna bönor: 19 g
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.