Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 februari 2020

Kul hjärngympa

Din hjärna mår bra och utvecklas av att ha skoj. Här är fem saker som är roliga att göra och på köpet vässar din hjärna.

 För att din hjärna ska må bra och utvecklas behöver den stimulans. Att mysa med hunden är ett bra sätt.
För att din hjärna ska må bra och utvecklas behöver den stimulans. Att mysa med hunden är ett bra sätt. FOTO: Istock

När vi har roligt och gör saker som stimulerar och engagerar oss förändras kemin i hjärnan så att vi blir kreativa och positiva. Det är vetenskapligt bevisat.

– Hjärnans belöningssystem fungerar så att när man tycker att man har gjort något bra så mår man bra, säger Rolf Ekman, forskare i neurovetenskap, till Svenska Dagbladet.

Negativt ältande skadar hjärnan

På samma sätt visar forskning att negativa aktiviteter som exempelvis att gnälla och älta utsöndrar stresshormonet kortisol som kan skada hjärnan. Både minnet och inlärningsförmågan påverkas negativt. Det kan du läsa mer om här.

Lägg tid på glada saker

Så vill du stärka och utveckla din hjärna så är det roliga och glada saker du ska lägga tid på.

Följande aktiviteter är enligt vetenskapen bra för din hjärna.

1. Gå i skogen

 Att promenera i skogen gör gott för både kroppen och knoppen.
Att promenera i skogen gör gott för både kroppen och knoppen. FOTO: Istock

Att röra på sig är det bästa du kan göra för din hjärna, tipsar psykiatern och överläkaren Anders Hansen. Och om du gör det i skogen ger det extra effekt. Forskning visar att en stilla skogspromenad kan lindra stress, sänka blodtryck och motverka depression. Tar du in syn-, doft-, känsel- och hörselintryck från skogen stimuleras dina sinnen och därmed din hjärna.

2. Sjung, dansa och läs

 Din hjärna gillar när du dansar.
Din hjärna gillar när du dansar. FOTO: g-stockstudio

De som ägnar sig åt kultur har större chanser att klara sig undan demens på äldre dagar. Det visar forskare vid Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Att sjunga, spela instrument, dansa och spela teater funkar som dunderpiller för din hjärna. Det kan du läsa mer om här.

3. Skratta

 Skratta och bli smart.
Skratta och bli smart. FOTO: Istock

Ett gott skratt förlänger livet – och vässar din hjärna. Det visar forskning från Experimental Biology i San Diego. Så se en kul film, läs en rolig bok eller gör något roligt med vänner, familj eller kollegor. Skratten kommer att stimulera din hjärna.

4. Gosa med hunden

När du gosar med din hund eller katt klappar du bort din stress. Det är vetenskapligt bevisat. Och eftersom stress anses öka risken för demens så erbjuder dina sötnosar där hemma mysiga hälsokurer för din hjärna – varje dag!

5. Baka, sticka, tälj

Förutom tipsen ovan så kan du ladda batterierna med annat du gillar att göra och som får dig att slappna av. Du som exempelvis stickar vet hur välgörande det kan vara. Orsaken är att stickandet frisätter kroppens gladhormon dopamin. Samma glada hormon stimuleras av alla sorters kreativa hantverk.

Källor: Vårdguiden 1177, Svenska Yle, Svenska Demenscentrum

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen