Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 15 maj 2020

Livet på landet bra för immunförsvaret

Vill du stärka ditt immunförsvar? Ja, då kan det vara klokt att flytta till landet. Här är bevisen.

 Livet på landet kan gynna immunförsvaret hos både barn och vuxna.
Livet på landet kan gynna immunförsvaret hos både barn och vuxna. FOTO: Istock

Livet på landet nära natur och bondgårdar tycks gynna immunförsvaret. Ett bevis anses vara att allergier är mer sällsynta hos lantbrukare och deras barn. Det har forskare känt till i över 20 år.

327 meter från en bondgård

Men allergiskyddet stäcker sig längre än så. Det har nämligen visat sig att det kan räcka med att bo nära en bondgård för att risken för allergier ska minska. 327 meter närmare bestämt, enligt en nederländsk studie som Land har skrivit om tidigare.

– Det är viktigt att uppmärksamma de negativa effekterna av vår västerländska livsstil och fixering vid renlighet. Gårdar må ses som skitiga och illaluktande men troligen gör de faktiskt vårt immunförsvar en tjänst, säger Grethe Elholm, vid Aarhus universitet till sajten Dairy Herd.

Läs också: Stickningar i benen

Immunförsvaret bättre på landsbygden

Samma positiva effekt på immunförsvaret tycks naturen ha, visar en studie från Karolinska institutet och Helsingfors universitet. I den studerades barn som bor nära naturen på landsbygden i Karelen.

– De på landsbygden hade en mycket rikare sammansättning av bakterier på huden jämfört med de som bodde i städerna. De hade också ett immunförsvar som var mycket effektivare på att producera antiinflammatoriska ämnen, säger Nanna Fyhrquist, forskare i systemtoxikologi och en av författarna bakom rapporten, till TT.

Ju mindre natur ju mer allergi

Forskarnas slutsats utifrån studien är: Inflammatoriska sjukdomar och allergier ökar när kontakten med naturen minskar. Och detta beror på vår moderna livsstil, inte minst i städerna. För när kontakten med naturen går förlorad verkar även nyttiga och hälsofrämjande bakterier gå förlorade. Detta i sin tur tros leda till ett sämre immunförsvar.

Mormor hade rätt

Så kanske ligger det något i vad mormor sa: Lite skit har ingen dött av. Och när hon tjatade om att gå ut i friska luften, ja, då hade hon mer på fötterna än hon kanske själv anade.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen