Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 november 2017

Magnetterapi – larv eller lindring?

Förbättrad sömn, minskad smärta, ökad rörlighet. Magnetterapi är en metod inom alternativmedicinen, men vad innebär den egentligen? Och fungerar den? Land reder ut.

 Marie-Louise Olsson är ordförande på Fibromyalgiförbundet.
Bild 1/3 Marie-Louise Olsson är ordförande på Fibromyalgiförbundet.
 Ralf Sundberg är docent, läkare, forskare samt ordförande i Läkarföreningen för integrativ medicin.
Bild 2/3 Ralf Sundberg är docent, läkare, forskare samt ordförande i Läkarföreningen för integrativ medicin.
 Susanne Karsberg har fibryomalgi och har svårt att sova en hel natt. Hon anser att hon hjälps av magnetterapi.
Bild 3/3 Susanne Karsberg har fibryomalgi och har svårt att sova en hel natt. Hon anser att hon hjälps av magnetterapi.

I de flesta välsorterade hälsokostbutiker ligger magnetmadrasser och magnetkuddar på hyllorna. Magnetarmband finns också sedan länge och har till och med blivit trendigt att bära, bland både kvinnor och män, personer inom idrotten, unga och gamla.

Exakt hur magnetterapi fungerar och hur det påverkar hälsan är dock inte klarlagt. Några studier i ämnet finns men huruvida dessa är vetenskapligt underbyggda är omdiskuterat.

Anses förbättra blodcirkulationen

Gemensamt för hälsobutikernas magnetprodukter är att dess magnetfält anses ha effekt på kroppens blodcirkulation. Eftersom blodet innehåller järn ska det enligt denna metod gå att påverka genom magnetism och därmed ska hälsan förbättras. Och många är de användare som faktiskt vittnar om upplevd smärtlindring, bättre sömnkvalitet och att de helt enkelt mår bättre.

Studier ”inte övertygande”

Men de studier som finns i ämnet är inte övertygande. Det anser Ralf Sundberg, docent, läkare, forskare samt ordförande i Läkarföreningen för integrativ medicin, en förening som verkar för forskning kring komplementära medicinska metoder och ökad kunskapsspridning och utbildning.

– Folk är naturligtvis entusiastiska för vad de håller på med. Man försöker ofta få en enkel förklaring på sin smärta och sitt lidande och vill gärna hitta en metod som man enkelt förstår.

Ralf Sundberg poängterar också att vi alla är ”biased” – det vill säga partiska.

– På samma vis fungerar det ju att exempelvis ställa diagnoser i den konventionella medicinen.

Läs också: 5 bra yogaövningar som kan lindra din migrän

Inte ens metalliskt

De konsumentprodukter som bygger på statiska magneter tror han alltså inte på. Själva teorin bakom magnetterapi – att blodflödet skulle öka med hjälp av statiska magneter – stämmer inte ens, menar han.

– Vi har järn i blodet. Men den ensamma järnatomen i molekylen råkar faktiskt inte vara metallisk. Det är ju oxiderat järn – rost! – eftersom det är förenat med andra ämnen. Detta järn reagerar inte med dessa statiska magneter.

– Jag tror inte denna slags apparatur på allvar kan påverka ditt hälsotillstånd. Jag skulle gärna vilja tro att det kunde det – men det gör jag inte.

Läkare har själv testat

Ralf Sundberg har själv träffat många entusiastiska patienter som testat bland annat magnetarmband och som berättat om hur de inte längre har ont.

Och jo, han har själv testat metoden. Han berättar att han har en oklar reumatisk sjukdom och i olika försök att hitta rätt så tipsade någon honom att testa att sova på magnetmadrass.

– Jag bestämde mig att prova, mest för att visa artighet och respekt för den person som rekommenderat mig detta. Men det var helt bortkastad tid. Men jag är också så skeptisk så ingen placeboeffekt infinner sig hos mig.

– Vad gäller magnetarmband så har de statiska magneter av samma sort som dem du har på kylskåpet. Magnetmadrasser där man sytt in metalltrådar ger så svaga impulser att jag har svårt att tro att de åstadkommer en klinisk effekt.

Läs också: Lider du av endometrios? 6 tecken att ta på allvar

Personer med fibromyalgi anses hjälpta

För den som söker naturliga sätt att lindra smärta, utan läkemedel, kan metoden förstås kännas lockande att prova. Marie-Louise Olsson, ordförande i Fibromyalgiförbundet, säger att många av deras medlemmar intygat att de blivit hjälpta av magnetprodukter, som madrasser och stödband.

– De säger att de sover bättre och lugnare, att de inte vänder på sig så mycket under natten. De säger att smärtan gått ner och blivit mildare. I och med att smärtan avtar, så har de också känt av att de blivit smidigare i kroppen, eftersom smärtan i sig ju innebär att man spänner sig.

Marie-Louise Olsson hävdar att fibromyalgi också yttrar sig på olika sätt. Det som är bra för den ena är inte nödvändigtvis bra för den andra. Att många är väldigt känsliga, exempelvis hon själv. När hon har testat magnetmadrass har det inte hjälpt, medan andra har tagit emot behandlingen väl.

– Vi rekommenderar inte någonting. Vi säger alltid ”du måste hela tiden testa dig fram”. Det finns ju inte en enda metod – precis som det ju inte finns en enda medicin – som hjälper alla med fibromyalgi. Men det är klart, en magnetmadrass innebär en rätt så stor kostnad, så det vore ju bra om man fick möjlighet att först testa innan man gör en investering på flera tusen.

Inga kända biverkningar

Det är alltså fortfarande inte helt klart om och hur magnetism påverkar vår hälsa. Vissa personer har mer positiv erfarenhet än andra, och intresset för magnetterapi och dess eventuella effekter tycks bestå. Och än så länge tyder inga studier på att metoden ger några dåliga biverkningar. Läkare Ralf Sundberg tror inte att metoden kan ge några negativa effekter:

– Om människor vill tro att det fungerar, om det inte är förbjudet eller farligt och det känns som att det hjälper – så är det väl okej. Placebo har ju också biverkningar.

”Nu kan jag ligga kvar i sängen och dra mig”

Susanne Karsberg är 54 år och bor på Hälsö i Göteborgs norra skärgård. Hon har fibromyalgi med kronisk smärta och har under många år haft svårt att sova en hel natt. För snart två år sedan fick hon möjlighet att testa både magnetmadrass och magnetkudde och blev positivt överraskad.

– De gör att jag får en bättre sömnkvalitet. Jag måste inte längre gå upp under natten då jag vaknar och har vakenstunder. Tidigare hade jag svårt för att ligga kvar i sängen på morgonen på grund av smärtpåslag. Nu kan jag till och med ligga kvar i sängen och dra mig.

Madrassen följer med på semestern

Susanne berättar att hon numera använder både madrass och kudde hela tiden, och att hon till och med tar med sig dem när hon reser bort – så ofta det är möjligt. Därför kan hon nu också sova över hos vänner, något hon på grund av oro för sängkvaliteten var tveksam till tidigare.

– Om jag inte tar med mig madrassen och kudden märker jag skillnad bara på en enda natt. Jag får mer smärta under natten och blir stelare på morgonen. Jag tror inte detta bara är inbillning.

Vissa kanske mer mottagliga

Susanne känner till fler personer, med fibromyalgi eller whiplash-skador, som också upplever att de blivit hjälpta av magnetmadrass och kudde.

Själv har hon testat olika metoder för att må bättre: Tempurmadrass, mediciner, vitaminer, mineraler, olika typer av träning och hon har också lagt om sin kost. Kosten har spelat stor roll för att Susanne ska få bukt med sin smärta. Men när det kommer till den förbättrade sömnkvaliteten är det magnetmadrassen som hjälpt henne allra bäst. Om sjukvårdens och forskningens skepsis till metoden säger Susanne:

– De flesta läkare vill ha allt svart på vitt, ta ett blodprov och konstatera: Så här är det. Men jag tror på att vi alla är individuella. Vissa är nog mer mottagliga för denna typ av hjälp.

Läs också: Artros – detta behöver du veta

5 vanliga magnetiska produkter

Det finns många produkter i hälsokostbutikerna som syftar till att stärka kroppens egna funktioner med hjälp av magneter och ökad blodcirkulation. Det finns stödband för rygg, knä, fotled, armbåge och handled, sovmasker och magnetplåster för ömmande områden. Här är några av de vanligaste:

1. Magnetmadrass. En bäddmadrass med magnetfält som är uppbyggda med ett antal statiska magneter i olika band. I vissa modeller är systemet förstärkt med starkare magneter där man placerar stora ledområden som axlar och höft och ländrygg. En magnetmadrass kostar ett par tusenlappar i hälsokostbutiken.

2. Magnetkudde. Ger magnetterapi via magnetfält på samma sätt som en madrass. Utlovar förbättrad sömnkvalitet genom att lindring av obehagliga tryckpunkter. En magnetkudde kostar cirka tusen kronor i hälsokostbutiken.

3. Magnetarmband. Utlovar bland annat minskad smärta, spänningar, träningsvärk, stelhet och åksjuka. Det finns mängder av modeller av armband av varierande prisklass.

4. Magnet för trosan. Uppges lindra symtom vid PMS- och klimakteriebesvär. Består av en tvådelad magnet som fästs på var sin sida om trostyget, någon decimeter nedanför naveln. Ska hjälpa vid vallningar, svettningar, viktökning, humörsvängningar, menssmärtor, ömma bröst och torra slemhinnor. Kostar cirka 500 kronor i handeln.

5. Magnetsulor. Stoppas i skorna för ökad energi och minskad stelhet. Branschens uppger vissa egna förbehåll för de eventuella negativa effekter produkterna initialt kan ge: Att man i början kan uppleva en viss träningsvärkskänsla, lätt yrsel, obehagskänsla eller trötthet.

Studier och forskning runt magnetterapi

Det finns ett tjugotal studier om magnetterapi som visar olika resultat. Vissa visar en viss upplevd effekt mot smärta, andra inte alls. Forskarna betonar att många frågor är obesvarade. Bland annat menar man att osäkerheten kvarstår huruvida effekten är placebo eller inte. Dessutom saknas studier som är så kallade ”dubbelblindade”. I en dubbelblindad studie vet varken försöksledaren eller försöksdeltagarna vem som får placebo och vem som får den aktiva substansen. Utöver detta efterlyser forskare fler studier, där starkare respektive svagare magneter testas, samt studier i hur magnetantalet eventuellt kan göra skillnad.

Några dokumenterade studier om magnetterapi:

1. Lindring vid artros i höft eller knä med magnetarmband

En studie som omfattar 194 patienter med artros i höft eller knä som följdes under 12 veckor visade att upplevd smärta minskar hos den som bär magnetarmband. Dock osäkert om det beror på specifika effekter eller placebo.

2. Ingen effekt av magnetiskt band eller koppararmband mot artros

I en brittisk studie från 2013 med 70 deltagare mellan 33 och 79 år uppvisade ingen signifikant skillnad eller effekt vid sidan av placebo efter att ha burit fyra olika sorters magnetarmband i fem veckor.

3. Magnetiska sulor kan lindra värk hos diabetiker

En studie med 375 testpersoner visade att de som använde magnetsulor under 4 månader fick en mycket större lättnad av en diabetisk värk i fötterna med förlamande och stickande tillstånd än de som använde ”falska” sulor.

4. Brittisk metaanalys 2005: Smärtlindrande effekt i 13 av 21 studier

I en metaanalys från 2005 granskas ett antal studier som undersökt statiska magneters påverkan på smärtlindring. Analysen visade att 13 (73,3 %) av 21 studier hade effekt på olika typer av smärtor.

5. Brittisk metaanalys 2007: Statiska magneter kan inte rekommenderas som smärtlindringsmetod

I en annan brittisk metaanalys från 2007 undersöks 29 studier som var inriktade på statiska magneter som smärtstillande metod. Resultatet: Det går inte att påvisa signifikanta effekter av användandet av statiska magneter för smärtlindring, utöver placebo.

Observera!

Gravida, spädbarn eller personer med obehandlade infektioner eller pacemaker ska undvika produkterna. Liksom de som har artificiella leder eller genomgått bypass-operation.

Ordförklaringar:

Integrativ medicin avser utveckling och integration av kunskap med vetenskapliga belägg – från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade, konventionella medicinen.

Fibromyalgi är ett kroniskt smärttillstånd som kännetecknas av långvarig och utbredd generell smärta och ömhet, sömnstörningar och trötthet. Smärtan känns framförallt i musklerna, men även ledsmärta förekommer.

Artros är den vanligaste reumatiska sjukdomen i Sverige som innebär bristande funktion i leden. Symptomen, i en eller i flera leder, är smärta, stelhet, nedsatt rörelse, ömhet och trötthet.

Placeboeffekt är en positiv förväntanseffekt – en gynnsam effekt vid behandlingen av en persons åkomma eller sjukdom som uppnås med en, för personen ovetande, fysiologiskt verkningslös behandling eller medicin.

Läs också:Magnetterapi – så funkar det!

Källor: Fibromyalgiförbundet, Reumatikerförbundet, Wikipedia, US National Library of Medicine, National Institutes of Health

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen