Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 januari 2018

Mästarens bästa metoder att minnas

Det är lätt att glömma bort saker som man behöver minnas, exempelvis för en skolskrivning, tentamen eller för att minnas det som står på kom-i-håg-listan. Men det finns också bra metoder för att se till att man kommer ihåg.

Den traditionella metoden har varit minnesramsorna. Skolexemplet är Hallands fyra stora åar Viskan, Ätran, Niskan och Lagan. Från norr till söder blir ramsan: vi ska äta, ni ska laga. Från söder till norr blir det: laga ni, äta vi.

Men för den som behöver utveckla minnet står andra metoder till buds. Minnesmästaren Mattias Ribbing har utvecklat en metod där man associerar med exempelvis bilder.

Läs också: Normal glömska eller demens? Här är checklistan

Lincoln blir lingon

USA:s 16:e president Abraham Lincoln kan enligt Mattias Ribbings metod visualiseras som ett lingon, skriver TT.

– De här bilderna använder jag alltid oavsett sammanhang. Det rör sig inte om något mekaniskt rabblande, bilderna funkar i stället som magneter som suger åt sig information, säger han till TT.

Läs också: Ny forskning: Så påverkar dina matminnen ditt kärleksliv

Komplexare övningar

Man kan minnas komplexare saker genom att kombinera bilder och siffror. Låter man ett par jeans symbolisera 61 så kan med hjälp av minnesbilderna på lingon och ett par jeans komma ihåg att Lincoln tillträdde 1861. Utöver bilder och siffror kan man även associera med exempelvis rytmer eller melodier.

Läs också: Så kan promenader rädda minnet – du kan börja direkt!

Ramsor knyter ihop

Traditionella metoder med utantillkunskaper med repetition kan vara bra när man behöver knyta ihop detaljer till en enhet. Det är som att ge hjärnan en mapp, och den principen funkar alltid, säger Mattias Ribbing till TT.

– Hjärnan behöver göra saker mer komplicerade för att de ska bli enklare. Att blanda in en ramsa är ett exempel på det, säger Mattias Ribbing till TT.

Läs också: Intelligenta kvinnor svär oftare

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen