Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 augusti 2018

Så påverkar kolsyrat vatten dina tänder – myter och sanningar

Det finns många myter om kolsyrat vatten och dess hälsoeffekter – som att det fräter på tänderna eller är farligt för små barn. Men hur mycket av det stämmer egentligen?

Land tar hjälp av övertandläkare Peter Lingström för att reda ut vad som gäller.

 Kolsyrat vatten – hälsosamt eller skadligt? Myterna är många kring drycken.
Kolsyrat vatten – hälsosamt eller skadligt? Myterna är många kring drycken. FOTO: iStock

Många undrar, är kolsyrat vatten verkligen frätande för tänderna?

– Sura ämnen kan slita ner tandvävnaden, men kolsyra är en av de betydligt svagare syrorna. Vi brukar säga att man inte ska känna någon större oro för kolsyrat vatten, säger Peter Lingström, professor och övertandläkare vid avdelningen för cariologi på Göteborgs Universitet.

Kolsyrat och skör emalj

Däremot finns viss anledning att vara försiktig om man har en skör tandemalj.

– Det går inte att utesluta att det skulle kunna ha påverkan på vissa människor som redan har problematik, även om risken är låg, säger Peter Lingström.

Kolsyran är dessutom lättflyktig, vilket innebär att drycken snabbt kan ändra karaktär. När man häller upp ett glas med kolsyrad dryck bubblar den ur ganska snabbt. Dessutom bidrar saliven i munnen snabbt till att neutralisera drycken.

Bäst med neutralt

Smaktillsatser som citrussmak kan ytterligare öka surhetsgraden, men det beror på om det är naturligt ämne eller kemiskt smakämne.

– Det bästa är att ta neutrala smaker, säger Peter Lingström och betonar beteendeaspekten:

– Som alltid handlar det inte bara om vad, utan hur ofta vi dricker någonting.

Kolsyrat vatten är faktiskt också lika törstsläckande som stilla vatten. Det finns inga indikationer på att kolsyran skulle förhindra kroppen från att ta upp vätskan eller vara uttorkande.

Läs också: Så vet du om du dricker tillräckligt i värmen

Liten risk för barn

En annan myt är att barn inte borde dricka kolsyrat vatten, då mjölktänder inte har samma motståndskraft för karies eller frätskador.

– Mjölktänderna är lite känsligare. Men kolsyrat vatten innebär ingen större risk. Jag tycker att man ska ha så neutralt vatten som möjligt, allra helst naturligt kolsyrefritt vatten. Varför introducera vatten med smak, det bara vänjer dem tidigt vid olika smaker, säger Peter Lingström.

Sura uppstötningar

Alla kolsyrade drycker kan göra dig uppblåst och rapig. Forskare har dock kunnat bevisa att kolsyrat vatten inte ger upphov till halsbränna och sura uppstötningar.

– En del kan ha problem med sura uppstötningar av medicinska orsaker. Då kan kolsyrat vatten bidra till det. Den som är rädd för tandproblem bör minska intaget av sura födoämnen och drycker, och i stället stärka tänderna genom att tillföra fluor, säger Peter Lingström.

Om du är lite extra känslig för bubblorna kan ett tips vara att låta vattnet bubbla ur en stund innan du dricker det. Gör du eget kolsyrat vatten kan du redan från början minska kolsyrehalten.

Så, sammantaget: Har du en god munmiljö är kolsyrat vatten inget att oroa sig över!

Läs också: Vätskeersättning – så gör du din egen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen