Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 augusti 2018

Nina hittade effektiv metod mot sin tinnitus: ”Nu fungerar livet igen!”

I många år led Nina av ett högljutt tjutande ljud i högerörat. En effektiv metod mot tinnitus förändrade hela hennes liv. Magiskt, säger Nina!

 Tinnitus drabbar miljontals svenskar och är en plågsam åkomma. Men det finns hjälp.
Tinnitus drabbar miljontals svenskar och är en plågsam åkomma. Men det finns hjälp. FOTO: istock

För nio år sedan började Nina Mohss, 61, höra ett pipande i höger öra. Pipandet tilltog och andra ljud tillkom.

– Jag fick problem med sömnen och koncentrationen. Högerörat tjöt hela tiden av olika toner, berättar hon.

Många lider av tinnitus

 Nina Mohss, 61, led av sin tinnitus men fick bra hjälp. I dag har hon lärt sig att hantera symptomen och kan leva sitt liv som vanligt.
Nina Mohss, 61, led av sin tinnitus men fick bra hjälp. I dag har hon lärt sig att hantera symptomen och kan leva sitt liv som vanligt. FOTO: Hasse Gänger

Nina Mohss är långt i från ensam om att plågas av de ovälkomna ljuden. Hela 1,5 miljoner svenskar lider av tinnitus, en upplevelse av pipande, brusande och väsande ljud i öronen.

I de flesta fall är orsaken en hörselskada och vanliga besvär är sömnproblem, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet.

Läs också: Tinnitus – 7 orsaker till plågsamma åkomman

Tinnitusen bara fortsatte

Nina Mohss bor i Uppsala och arbetar på Specialpedagogiska skolmyndigheten i Västerås. Ganska tidigt förstod hon att det kunde vara tinnitus hon hade drabbats av när ljuden började uppstå.

Hon läste på och fick veta att de flesta vänjer sig efter ett halvår.

Men för hennes del blev det inte bättre. Nina gick till husläkare, naprapat och öronläkare – och drog dessutom ut en visdomstand. Ingenting hjälpte. Det pep lik förbaskat.

Kämpade på

– Jag kämpade ändå på i fyra-fem år. Så fort jag tyckte att jag höll på att vänja mig gick något nytt ljud i gång igen, berättar Nina Mohss.

Till slut gjorde hon en hörseltest hos en audionom.

– Jag hade en liten hörselnedsättning på bägge öronen. Och mest på diskanten i höger öra, som sannolikt orsakade tinnitus. Det var skönt att äntligen hitta förklaringen. Att min tinnitus kommer från min hörselnedsättning.

Läs också: Ha koll på hörseln – minska risken för demens!

Magisk metod

Då kunde Nina omsider även få fungerande behandling.

Än finns inget läkemedel mot tinnitus, men hos tinnitusteamet på Akademiska sjukhuset i Uppsala fick hon hörapparater och påbörja en KBT-behandling.

– Med hörapparaterna blev allt ljud mycket mer genomskinligt. Det var magiskt, säger hon.

KBT-behandling mot tinnitus

Men hon hade fortfarande problem med att sova. På natten måste hon nämligen ta ur hörapparaterna för att öronen behöver luftas.

Här fick hon i stället stor hjälp av KBT-behandling, kognitiv beteende terapi. När det gäller tinnitus går den ut på att fokusera bort ljudet i öronen.

Läs också: Yrsel – så lindrar du och förebygger yrsel

Positiv effekt direkt

Ninas behandling med dagliga kognitiva beteendeövningar skedde på nätet i ständig kontakt med en psykolog. Hon kände direkt en positiv effekt. Och hon upplevde att någon tog henne på allvar.

– Det är halva grejen. Tinnitus är verkligen jättemycket psykologi. Samtidigt var det ett ganska tufft jobb, det handlar ju om att öva och ta tag i saker och ting.

Fick ett bättre liv

Hörapparaterna och KBT-behandlingens verkan har gett Nina ett bättre och välfungerade liv igen. Borta är tinnitusljuden. Eller rättare sagt: De finns kvar, men Nina har lärt sig hantera dem.

– Jag lyssnar in dem och konstaterar att de finns och sedan bryr jag mig inte. Om de blir övermäktiga har jag verktyg, exempelvis avslappningen så att jag inte stressar och går i gång, säger Nina.

Läs också: Sköldkörtelsjuka Nadja: ”Det har varit enormt svårt att få rätt hjälp”

Stöd på Facebook

Nina Mohss berättar att det finns en grupp på Facebook där tinnitusdrabbade kan ta del av varandras erfarenheter.

– Hit kommer det in folk som är jättedesperata. Och det är ju inte så konstigt, för det är så man känner sig. Många hamnar i en ond cirkel som det är svårt att ta sig ur, säger Nina Mohss.

Det är därför hon tycker att det är viktigt att dela med sig av sin positiva historia.

– Så många känner hopplöshet när de drabbas av tinnitus. Det behöver få höra att det finns hopp, att det finns ett liv med tinnitus.

Läs också: 5 livsmedel som räddar din hörsel

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen