Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 februari 2017

Prylbanta – 10 steg till färre ägodelar och ett friare liv!

Ibland kan ägodelar kännas som en belastning. Genom att prylbanta kan du både få mer tid och energi! Så här gör du!

Tillgången till våra många ägodelar kan ibland kännas som en tung belastning. Att äga grejer tar tid och dränerar oss på energi. Samtidigt växer sig viljan om att värna om vår natur starkare. Insikten om att resurserna är ändliga påminner oss allt oftare om att just det egna ägandet bör – och faktiskt går! – att begränsa.

Frigör tid och energi

Genom att prylbanta – det vill säga, att göra dig av med allt du faktiskt inte behöver – kan du uppnå flera hälsoeffekter. Förutom att du kan frigöra tid och energi, behöver du inte hitta en plats för allt i hemmet. Du gör också miljön en tjänst genom att konsumera mindre och slipper dessutom ha dåligt samvete för sådant som inte används.

Kan ”vara bra att ha”? Troligen inte! Få ett lättare liv utan röriga hörn som dränerar dig på energi.

Prylar har under århundraden varit en statusmarkör. Från renässansen, via det glada 50-talet och fram till idag har ägandet varit ett sätt att försöka profilera sig själv inför andra – eller mätta den egna aptiten på ”nytt och fräscht”. Men under senare år har någonting hänt.

Trenden går nu mot ett slags ägandets effektivitet – att äga exakt de saker som vi använder och gillar. Varken mer eller mindre. Detta syns inte minst i de många magasin, bloggar och organisationskonsulter som ger oss råd i ämnet.

Lever med 100 ägodelar

En som fick nog av prylarna är amerikanen Dave Bruno. Han är en online-entreprenör som för snart 10 år sedan insåg hur mycket hans ägodelar tyngde honom – och började rensa. Han bestämde sig för att under ett års tid bara leva med 100 ägodelar och dokumenterade projektet på sin blogg.

”Det vi egentligen vill ha…”

Detta utmynnade också i en bok ”The 100 thing challenge” (Harper 2010) som har översatts till flera språk och blivit grunden till en gräsrotsrörelse bland miljömedvetna och andra som tröttnat på den gränslösa konsumtionen.

I boken skriver han: ”Here’s the bottom line: what we really want we cannot buy” – översatt: ”Sammanfattat: Det vi egentligen vill ha går inte att köpa”.

Idén om att få ett enklare liv – med färre personliga ägodelar – grundar sig ursprungligen i zenbuddismens tanke om att leva asketiskt och enkelt.

10 steg till färre prylar – och ett lättare liv!

Vill du också frigöra mer tid och energi genom att prylbanta och konsumera mindre? Så här gör du!

1. Rensa ett hörn i taget

Du kan inte rensa allt på en gång. Titta på varje rum och ta dig an varje prylansamling – skåp, låda eller hörn – för sig.

2. Minns med ett foto

Vissa saker kanske räcker att du har en bild på. Istället för att äga den fysiska produkten – fotografera den!

3. ”Kanske-inte-bra-att-ha”

Gör dig av med allt som du klassar som ”kanske-bra-att-ha”… De blir sällan aktuella igen.

4. Inrätta en transit-låda

Sådant du tror att du inte kan klara dig utan – lägg dem i en låda. Känner du efter ett par månader att du inte kan avvara prylarna – ta tillbaka dem. Men troligen har du redan glömt dem.

5. Fråga dig: Varför och var?

Innan du köper något nytt – Tänk till: Varför behöver jag detta? På vilken plats i mitt hem ska prylen få bo?

6. Låt processen pågå

Se till att alltid ha en påse eller låda märkt ”Skicka vidare!” och lämna regelbundet till exempelvis Myrornas, Emmaus eller liknande organisationer.

7. Ägodela!

Byt kläder med en vän, låna böcker på biblioteket, gå ihop med grannarna om trädgårdsredskap.

8. Medvetna inköp

Gör dig själv medveten om vad det är du köper. Skriv upp alla inköp på en lista – så får du också en överblick av allt du äger. Det är troligen (mycket) mer än du tror!

9. Syna ditt ha-begär

Om du verkligen vill köpa något – fotografera föremålet och ta fram bilden efter 2-3 veckor, och se om ha-begäret har hållit i sig.

10. Köp kvalitet

Bestäm dig för att följa mottot ”Hellre sällan och dyrt, än ofta och billigt”. Bättre att äga en eller två fina tröjor än åtta halvbilliga.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen