Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 21 juli 2016

Rädda din hälsa – med Pokémon Go

Pokémon Go är inte bara omåttligt populärt. Det virtuella mobilspelet kan också vara bra – för din hälsa. Här är 5 skäl att jaga Pokémon-monster ute i fria .

1. Du fyller på D-vitamindepån

Spelet har bara funnits på marknaden i några veckor, men redan nu jagar miljontals barn, ungdomar och vuxna Pokémonmonster med hjälp av sina mobiltelefoners kameror och GPS-funktioner. Det går inte att spela Pokémon Go inomhus; soffliggare blir därför tvungna att ge sig ut i solskenet. Forskning har visat att dagliga doser av solljus skapar tillräckligt med D-vitamin i kroppen för att slippa trötthet, nedstämdhet och andra psykiska besvär.

2. Du träffar nya vänner

Du är inte ensam. Vart du än går så finns människor som är precis som du – likasinnade som stirrar i mobilen på jakt efter Pokéstops och Pokémonster. Ert gemensamma intresse skapar samhörighet. Ni tittar upp, möter varandras blickar och ler igenkännande mot varandra, kanske hejar ni försiktigt och till och med börjar prata med varandra. Jämför spelstrategier, delar med er av stops och kanske blir vänner för livet.

3. Du får motion

Att jaga Pokéstops och Pokémonster kan kräva att man behöver röra sig över relativt långa sträckor – vilket blir en bra motion. Det här är särskilt användbart för lata tonåringar som annars undviker fysisk aktivitet. Anki Berg berättar till exempel att hennes 16-årige son nyligen gick fem kilometer för att kunna samla på sig en slags trofé i spelet:

– Det hade inte hänt för två veckor sedan, om jag så skulle ha erbjudit honom 5 000 kronor, säger hon till Expressen.

4. Du får äntligen en orsak att besöka det där konstutställningen

Spelets skapare har sett till att lägga in ”Pokéstops” i närheten av offentliga konstverk, kyrkor, kulturella institutioner och museum. Se därför till att upplev lite finkultur och/eller bli allmänbildad när du ändå är på plats.

(Ibland har dock detta fått oönskad effekt; personalen på ett museum om Förintelsen i Washington D.C., USA, gick nyligen ut och bad spelare att sluta samla Pokémon-monster hos dem eftersom de ansåg det opassande).

5. Du får frisk luft

Forskning visar att barn som leker i en stimulerande utomhusmiljö och får frisk luft har lättare att koncentrera sig. Detta gäller så klart även vuxna – ta därför med dig ditt barn (eller låna någon annans) och gå ut och leta monster!

Källor: folkhalsan.fi, allas.se, expressen.se

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen