Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 26 augusti 2016

Relationsexperten: Så slipper snarkandet förstöra samlivet!

Har du en partner som håller dig vaken med högljutt snarkande nätterna igenom. Lugn, här kommer hjälpen.

Hälften av alla vuxna snarkar ibland och 10–20 procent gör det regelbundet. Det kan ställa till det i relationer.

Den icke-snarkande partnern kan bli störd av att aldrig få tillräcklig nattsömn och förhållandet ställas på sin spets.

Ursäkt för att starta bråk

– Men i de flesta fall går det att hitta en lösning. Om kärleksrelationen är bra i övrigt, om det finns en grundläggande attraktion, respekt och vänskap, finns det förutsättningar att klara av problemet med snarkning. Snarkning kan väcka starka känslor, men ibland blir det också bli en ursäkt för att starta bråk i allmänhet, säger relationsexperten Eva Sanner.

eva-sanner-3
Relationsexperten Eva Sanner.

– Om man bråkar och grälar mycket om snarkning kanske man i själva verket har svårt med någonting annat. Det kan finnas olösta konflikter eller problem, som känns för stora eller svåra att prata om. Har känslorna eller attraktionen i relationen tagit slut? Har paret varit med om otrohet eller andra svåra händelser där någon känt sig sviken? Kanske är det i stället det man behöver tala om, säger Eva Sanner.

Ömsesidig förståelse

För par med riktiga snarkproblem är det väsentligt med en ärlig kommunikation, menar Eva Sanner. Och att båda sidor tar ansvar.

Den som snarkar bör inte ignorera saken. Då kan den drabbande partnern slå bakut: ”Va, bryr du dig inte om att du stör mig? Är det inte viktigt för dig!?” Men den som lever med en snarkare behöver också minnas att ingen snarkar av illvilja.

– Visar båda parter förståelse och kommunicerar varsamt och tillmötesgående utan attackerande anklagelser blir det inte lika emotionellt laddat. Och då kan man lättare nå fram till hur man tillsammans kan hitta en lösning, säger Eva Sanner.

Förvärras av stress, övervikt och alkohol

– Kanske handlar det till stor del om ett livsstilsproblem? För mycket alkohol, övervikt, ständig stress eller mycket jobb som gör att man snarkar ännu mer. En relation påverkas alltid av hur vi själva mår.

Närheten går förlorad

Många par där den ena är snarkare använder separata sovrum. Men då löses problemet bara partiellt. Nätter i olika sovrum gör också att viktig närhet i relationen går förlorad, vilken kanske inte är så lämpligt.

– Men man kan ändå välja att sova med varandra då och då. Det finns lindring. Man kan se till så att snarkaren sover på sidan så att hen låter mindre och partnern kan exempelvis använda öronproppar. Man kan också ligga ett tag bredvid varandra innan den ena partner går för att sova i ett annat rum, säger Eva Sanner.

Mannen ofta boven

I de flesta fall är det mannen som är boven i dramat. Men även kvinnor snarkar, och särskilt under den sista tredjedelen vid havandeskap.

Anledningen är att kroppens ökade blodmängd kan ge svullna näsgångar. Dessutom påverkar viktuppgången under graviditeten förmågan att andas lika fritt som annars. Många kvinnor börjar också snarka när de kommer i klimakteriet.

Går att hantera

– Oavsett vem som snarkar är det en utmaning för förhållandet. Snarkning är ju, som exempelvis ryggont, inget dolt och tyst hälsoproblem eftersom det låter så mycket och kan vara väldigt störande, säger Eva Sanner.

– Men om båda parter tar saken på allvar tror jag som sagt att problemet absolut går att hantera. Jag har väldigt svårt att tro att en i övrig bra relation kan gå i stöpet enbart på grund av snarkning.

5 tecken på att det är dags att göra något åt problemet 

1. Det har hänt att du gått till sängs före din partner för att hinna somna innan din snarkande drar i gång.
2. Du har skakat, knuffat och sparkat på din partner för att få honom eller henne att tystna.
3. Emellanåt väljer du att sova på soffan eller i ett annat rum för att slippa att hela tiden bli väckt.
4. Du kan bli uppretad på din partner eftersom denne har stört dig hela natten.
5. Du känner dig irriterad och överdrivet känslosam eftersom du inte har fått sova ordentligt.

Relationsexpertens 5 bästa tips till par med snarkproblem

Här ger Eva Sanner sina bästa råd för den som har problem med en snarkande partner:

1. Bli inte arg, trots att du kanske är uttröttad och irriterad till bristningsgränsen..
2. Tala lugnt och sansat med din partner om problemet.
3. Ta tillsammans reda på vad som ligger bakom snarkningen. Hur är det med livsstilen? Går det att leva sundare? I de allra flesta fall är övervikt och/eller alkohol orsaken.
4. Be din partner att använda snarklindrande produkter (exempelvis bettskena eller nässpray). Om detta inte fungerar: Boka tid hos expertläkare.
5. Tills problemet är löst – sov om möjligt i ett separat rum.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen