Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 3 augusti 2016

Så här väljer du rätt säng! 5 frågor till proffset!

Hur vet jag vilken säng som passar min kropp? Vi frågade Peter Palmqvist på sängföretaget Hilding Anders.

1. Mjuk eller hård säng – vad är det som gäller?
– Det har hänt mycket i sängbyggandet de senaste 15–20 åren. Man kan få en bättre följsamhet nu, det som skulle kunna uttryckas som att sängar generellt blivit mjukare. Men hur följsam sängen ska vara är lite avhängigt av hur man huvudsakligen sover. Sover du mest på magen behöver du en lite fastare säng, annars blir liggställningen fel. Ligger du på sidan eller på rygg kan du ha en mer följsam säng.

2. Ska man välja säng efter vikt?
– Fjädrarnas förmåga att ge rätt avlastning relaterar till din vikt. En fastare madrass gör att fjädrarna orkar hålla emot dig om du är tyngre. Det finns lite olika typer av fjädrings­system, från ozonade sängar till sängar som har bättre avlastning för de tyngre delarna beroende på hur du ser ut i kroppen.

3. Vad är skillnaden mellan en traditionell säng och en kontinentalsäng? Påverkar det komforten?
– Det är både en utseendefråga och en komfortfråga. Kontinentalsängens frammarsch beror mycket på att sängen i dag ser mer ut som en möbel. För tio år sedan gömde man oftare madrassen i en sängram. Samtidigt får du ett bättre komfortdjup i kontinentalsängen på grund av att du dels har underbäddarna, dels en vändbar resårmadrass.

4. Ska man prova ut säng med eller utan bäddmadrass?
– Prova så som det är tänkt att du ska sova i den, alltså med bäddmadrass.

5. Hur vet man om sängen är uttjänt?
– Det är svårt att avgöra eftersom en säng förändras gradvis. Det är klart att en produkt som brukas åtta timmar om dygnet, 365 dagar om året, påverkas. Men det är inte bara sängen som förändras, utan människor förändras också i kroppen under en tioårsperiod. Jag kan tycka att det är bra att åtmin­stone prova en ny säng vart åttonde, tionde år för att uppleva skillnaden. Det är också en hygien­fråga. Vi svettas en hel del om nätterna. Vi tvättar lakanen ofta, men kanske inte bäddmadrassen. Vår rekommendation är att åtminstone byta bäddmadrass var femte år.

6. Kan man kompensera en halvdålig säng med en bra bäddmadrass?
– Om du har en säng som är nedlegad eller helt enkelt förbrukad blir det en begränsad kompensation. Men om du köper en säng som kanske inte är riktigt bra kan det göra stor skillnad i ytkomforten med en bra bäddmadrass.

Läs också: Gammal säng får nytt liv i trädgården >>>

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen