Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 februari 2019

Så länge klarar du dig utan vatten

3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat, lyder den gamla tumregeln. Men hur bra stämmer den egentligen? Land reder ut vad som händer med kroppen vid uttorkning.

 Vet du vad du ska göra vid händelse av kris? Bunkra vatten är en bra start.
Vet du vad du ska göra vid händelse av kris? Bunkra vatten är en bra start. FOTO: iStock

Vid ett nationellt strömavbrott kan vattnet i ledningarna snabbt ta slut. En MSB-enkät från 2017 har visat att få svenskar har kunskapen om hur de skulle hantera de mest grundläggande behoven vid en kris.

– Vattnet skulle vara det största problemet. Sveriges medborgare är extremt dåligt förberedda på en sådan kris, säger David Pilerud, fanjunkare och överlevnadsinstruktör på Försvarsmaktens överlevnadsskola.

Läs också: 10 saker du behöver veta för att klara krisen bättre

Upp till 3 liter per dygn

Så hur mycket vatten behöver vi för att överleva? Så kallade ”preppers” rekommenderar ofta att räkna med tre liter per person och dag i enbart dricksvatten, och att alltid ha dessa mängder lagrade hemma vid händelse av kris. Vad som är en rimlig daglig vattenmängd beror på flera omständigheter: Temperatur, grad av aktivitet, hälsotillstånd och kroppens individuella behov. Överlevnaden kan skifta från några få dagar till nästan två veckor beroende på klimatet.

Tecken på vätskebrist

Huvudvärken är ofta det första tecknet på vätskebrist. Urinfärgen avslöjar också kroppens vätskebalans – ju mer gul och övergående mot brun urinen är, desto mer problem.

– Du kan också nypa på huden på handens ovansida, om den återgår väldigt långsamt är det ett tecken på vätskebrist, säger David Pilerud.

Upp till 10 dagar utan vatten

Tre dagar utan vatten, lyder tumregeln. De tre dagarna är dock ett mått på tiden man fortfarande har förmåga att utföra arbetsmoment. Du kan klara dig upp till tio dagar utan vatten vid stillaliggande och gynnsamma förhållanden, det har visat sig fungera när människor har överlevt länge under rasmassor. Då är du dock i mycket dåligt skick och kroppen riskerar att få irreversibla skador på till exempel njurarna.

– Allt handlar om situation. Om man är hyfsat uppfärskad och befinner sig i ett Sverige-klimat med några plusgrader kan man klara sig tre dagar. Men en varm dag i Afghanistan klarar du dig i bästa fall i något dygn utan att dricka, säger David Pilerud.

Här är tecknen på dehydrering (vätskebrist)

Vätskebrist hos spädbarn och småbarn:

 • Torr mun och tunga
 • Avsaknad av tårar vid gråt
 • Inga våta blöjor inom tre timmars period
 • Insjunkna ögon och kinder
 • Avsaknad av aptit
 • Lättirriterad

Vätskebrist hos vuxna:

 • Extrem törst
 • Kramper
 • Mindre behov av att urinera än vanligt
 • Mörkfärgad urin
 • Trötthet
 • Yrsel
 • Förvirring

Läs också: Gör din egen vätskeersättning – på bara 3 ingredienser

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen