Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 oktober 2017

Så stöttar du en vän i sorg – 8 konkreta sätt

När sorgen drabbar är det lätt att som vän känna sig hjälplös. Men det finns en hel del du kan göra för att stötta och hjälpa. Här får du bra råd.

FOTO: Istock

Många av oss kan känna oss dåligt rustade att vara ett gott stöd när sorgen plötsligt slår ned hos en närstående. Tillståndet är ömtåligt och smärtsamt och vi är rädda att göra fel.

– Det finns inget som kan ta bort den sörjande personens känsla av maktlöshet. Men din närvaro som vän kan hjälpa personen att komma igen, inte minst praktiskt i vardagen, säger Annchristine Björk.

Läs också: Låt tårarna flöda – 8 skäl att gråta mer

8 konkreta sätt att hjälpa

1. Lyssna

Var tillbakalutad i dialogen – lyssna, förstå och bekräfta. Att bara få dela det svåra med någon gör skillnad.

2. Säg och visa ditt stöd

Att vara ett stöd kan också bli en kraftansträngning som du behöver släppa då och då. Du måste inte finnas varje minut och varje dag. Men visa att du finns och att du kommer tillbaka. ”Jag är här nu en stund och kommer tillbaka en timme imorgon.”

3. Hjälp till med det praktiska.

Kom över med en måltid. Erbjud dig att ta ut hunden eller hämta barnen på förskolan.

4. Ha tålamod

Var beredd på att låta sorgen ta sin tid – och var inte för hård. Sorgen har olika faser som kan vara tuffa att hänga med i som utomstående, men ge inte upp!

5. Bilda ett nätverk

Var rädd om dig själv. Om du känner att du inte ensam kan agera som stöd, prata ihop dig med släkt och vänner kring den som sörjer och turas om att finnas till hands.

6. Ta hjälp

Sök själv stöd om du behöver. Ta egen hjälp i hur du kan stötta, rådfråga en sakkunnig

7. Undvik att ”lösa” sorgen

Ge inte råd och dra inte fram dina egna erfarenheter direkt. Varje sorg är unik. Pressa inte den sörjande att snabbt komma över sorgen. Respektera den sörjandes signaler.

8. Överge inte din vän

Krishjälpen slutar ofta för tidigt – Sorg syns inte. Personer runt om tänker att det är ”fixat” ungefär då stödet behövs som mest.

Läs också: Psykoterapeuten: Så påverkas vi av sorg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen