Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 6 april 2017

Skål för våren! Så botar Petra sin pollenallergi

Hon är kemisten från Tyskland som hittat sin egen metod. Petra Ossowski Larsson lindrar sin björkpollenallergi på ett annorlunda sätt.

Bild 1/2
Bild 2/2

Det började med en artikel i Land om den gamla seden att dricka björksav. Petra Ossowski Larsson beslöt att testa, inte mot allergin utan som allmän hälsodryck.

– Jag smuttade bara den första gången, visste inte hur kroppen skulle reagera. Men det gick bra och jag fortsatte att dricka björksav, lite mer varje gång, berättar hon.

Snart kunde hon förvånat konstatera att hon inte kände av sin svåra allergi mot framförallt björkpollen. I flera år innan dess hade våren varit jobbig med rinnande ögon, klåda i mun och hals.

Druckit björksav i 14 år

Petra Owaski Larsson kemist dricker björksav mot pollenallergi. Foto: Thomas Carlgren
Petra Owaski Larsson dricker björksav mot pollenallergi. Foto: Thomas Carlgren

Nu har hon druckit björksav i 14 år och börjar redan vid jul med fryst sav. Hon tappar upp den själv från en björk på tomten – borrar ett litet hål som hon tappar några deciliter om dagen ur, för att inte skada björken. Hon har lagt upp en beskrivning på sin hemsida där man ser precis hur det går till att tappa sav.

Har man inte björk på egen tomt, måste man be markägaren om lov. Petra vet inte hur saven verkar, kanske är den bra i små mängder, ungefär som i ett vaccin. Petra kommer att fortsätta att dricka saven så länge hon tycker att det fungerar.

Nordens kokosvatten

– Visst kan det vara en del placebo-effekt men jag tycker att min allergi blir bättre hela tiden. När den var som värst kände jag till och med allergin när jag åt körsbär. Det är helt borta nu.

Petra är inte ensam om att tappa björksav, det har blivit inne igen. Dess rykte som hälsodryck har till och med gett den smeknamnet ”Nordens kokosvatten”. Saven innehåller mest vatten men också björksocker som är nyttigt för tänderna, kalium, kalcium och magnesium.

Fler huskurer mot pollenallergin

Skölja näsan

Woman flushing her nose.

Att skölja näsan med saltvatten sägs kunna lindra lindriga allergibesvär eftersom pollenkornen åker ut med sköljvattnet. Koksaltlösningen ska vara 0,9-procentig. Blanda ungefär en tesked salt med en liter vatten och använd den kroppsvarm.

Skölj morgon och kväll men bara i någon vecka, annars kan nässlemhinnan bli uttorkad.

Tvätta håret

hair wash

Pollen fastnar lätt i håret. Varje gång du ruskar på huvudet yr lite runt och spär på allergin. Att skölja ur håret kan i alla fall minska klådan och nysandet lite men det fungerar naturligtvis bara om du stannar inne och inte fyller på med nytt.

Äta nässlor

Tea with fresh nettles on a wooden background

Nässlor används ibland som huskur mot pollenallergi. Ingen vet om det stämmer men nässlan sägs hindra kroppen från att tillverka histamin, ämnet som ger klådan och irritationen. Te på nässlor eller en skål nässelsoppa smakar hur som helst så gott att det kan vara värt ett försök.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen