Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 november 2018

3 kroppsdelar du ska hålla varma för att slippa frysa

Klär du dig rätt så håller du dig varm även när vintern är som mest bister. Här är kläd-knepet som gör att du slipper frysa!

 Det gäller att klä sig rätt för att slippa frysa. Lär dig enkla kläd-koden.
Det gäller att klä sig rätt för att slippa frysa. Lär dig enkla kläd-koden. FOTO: istock

Om du har för lite kläder på dig skickar hudens känselorgan varningssignaler till din hjärna där kroppens egen termostat sitter. Termostaten beordrar då blodkärlen att dra ihop sig.

– När det är kallt stryps cirkulationen till fingrar om tår för att fokusera på kroppens allra viktigaste organ som hjärta och hjärna, säger Katarina Leijon-Sundqvist, universitetslektor i hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Har du dålig cirkulation i grunden kan detta bli riktigt besvärligt med komplikationer som så kallade Vita fingrar eller Raynauds fenomen. Det kan du läsa mer om här.

Tre kroppsdelar att skydda

Det gäller alltså att klä sig på rätt sätt för att slippa frysa. Speciellt om du har dålig cirkulation. Men Katarina Leijon-Sundqvists råd gäller även alla andra:

Förutom löst sittande plagg i flera lager så är det speciellt tre delar av kroppen som du ska skydda för att vara köldsäker.

• Handlederna

Här har vi extra många ytliga blodkärl.

• Bålen (mage, rygg, bäcken och skuldror)

• Huvudet

Katarina Leijon-Sundqvists jämför huvudet med en skorsten där värmen far ut.

Läs också: Kortare personer klarar kylan bättre

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen