Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 september 2018

Spännande forskning: 8 hälsoeffekter av att läsa böcker

Läsplattor och e-böcker i alla ära. Men nu är det vetenskapligt bevisat att du blir smartare och mår bättre av att läsa gammaldags böcker av papper.

 Välj en bok på papper i stället för skärm – och känn effekterna!
Välj en bok på papper i stället för skärm – och känn effekterna! FOTO: Istock

Doften, känslan av papper mot huden, den slitna bokryggen. Vi är många som fortfarande älskar riktiga böcker av papper. Nu är det vetenskapligt bevisat att bokläsande är bra för dig.

Forskning visar (obs: extern länk) dessutom att det går snabbare att läsa i en pappersbok. Läser du på skärm kan det ta 20 till 30 procent längre tid.

Här är 8 vetenskapliga fakta som visar att det är smart att läsa riktiga böcker.

1. Läsning gör dig intelligentare

Barnböcker exponerar ditt barn för 50 procent fler ord än vad TV gör, enligt en studie vid University of California. Läsning ger ett större ordförråd och detta leder i sin tur till bättre resultat på intelligenstester.

Läs också: Res Sverige runt i svenska deckarnas fotspår!

2. Boostar din hjärnkraft

Att läsa är rena hjärngympan. Kroppen blir starkare av att träna och det blir din hjärna också. Ditt minne förbättras och med regelbunden läsning kan du behålla hjärnans styrka och snabbhet längre upp i åldern, enligt forskning som publicerats i Neurology.

Läs även: 6 tips som får hjärnan i topptrim

3. Läsning ökar din empati

Läs mer skönlitteratur. Berättelserna kan nämligen hjälpa dig att lättare känna igen och förstå hur andra tänker, känner och fungerar, enligt en artikel i Sience. Detta i sin tur kan göra dig mer empatisk mot dina medmänniskor.

Läs också: Gör smarta bokmärken av gamla bokryggar!

4. Att vända blad får dig att förstå

Hjärnan gillar känslan av papper mot fingertopparna. Den fysiska beröringen ger ett sammanhang vilket gör det lättare för dig att förstå och ta in informationen du läser, rapporterar tidskriften Wired.

5. Metod för att slappna av

Forskning visar att läsning motverkar stress med upp till 65 procent. Vad du läser spelar mindre roll, men genom att förlora sig i en fängslande historia får du välgörande avkoppling från bekymmer och vardagsstress, säger neuropsykolog David Lewis i en artikel till The Telegraph.

6. Metod som får dig att somna

Ritualer vid sängdags hjälper dig att somna skönt. Att läsa kan vara ett sätt att signalera till kroppen att det är dags att varva ner. Och att läsa en riktig pappersbok har visat sig vara mer avslappnande än att läsa på skärm. Skärmar kan faktiskt hålla dig vaken längre och även skada din sömn, enligt en artikel i vetenskapspublikationen Vox.

Forskning visar (obs: extern länk) också att 54 procent av barn som sover nära en skärm stänger ögonen upp till 20 minuter senare än de som inte har en skärm i närheten.Läs också: Leif GW avslöjar – så blir du en bra deckarförfattare!

7. Läsning kan hjälpa mot Alzheimers

Läsning sätter din hjärna i arbete – bra. De som frekvent tränar hjärnan genom att läsa (eller spela schack eller lägga pussel) kan ha upp till 2,5 gånger mindre risk att utveckla Alzheimer.

8. Läsning smittar barnen

Om du läser kommer förmodligen även dina barn att börja läsa. Högläsning funkar perfekt. Forskning visar (obs: extern länk) att man gärna ska fortsätta läsa för barnen i mellanstadiet för att de sedan ska fortsätta att läsa själva.

Källa:Time

Läs även: Hållbara husmorstips samlade i unik bok

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen