Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 7 september 2016

Växter och blommor inomhus: 10 tips för allergiker!

Även du som är allergiker kan njuta av hälsosam och trevlig inomhusmiljö med snittblommor och krukväxter. Genom att välja en viss sorts plantor och hantera dem på rätt sätt minskar du risken för allergiska reaktioner.

Snittblommor och växter i kruka inomhus ger dig inte bara en trivsam miljö utan också ett bättre inomhusklimat. Dels tillför de syre och fuktighet till luften, dels rensar de inomhusluften på gifter och farliga ämnen, från exempelvis möbler och byggnadsmaterial. Men är du allergiker – med pollen-, hud- eller luftvägsbesvär – bör du vara försiktig med vilka växter du tar in – och hur du hanterar dem.

Tänk på detta för att minska risken för reaktioner och besvär:

1. Undvik starkt doftande blommor

Om du lider av pollenbesvär, astma, migrän eller doftöverkänslighet: Kontrollera om växten har en stark doft innan du köper den. Tänk på att blommor du köper utomhus ofta doftar mer när du väl tar in dem inomhus. Det finns många doftlösa rosor och andra snittblommor att välja på i blomsterhandeln.

2. Välj växter med blanka blad

Välj bort växter med ludna blad som samlar damm. Blanka blad är bättre!

3. Undvik påskris och kvistar

Plocka inte in ris från björk, al eller hassel.

4. Duscha plantorna

Duscha av eller våttorka bladen på dina krukväxter regelbundet. Särskilt gäller detta benjaminfikus som kan ge allergiska reaktioner (och bör undvikas helt om man luftvägsbesvär). Allergener i växtsaften impregnerar dammet och sprids lätt ut i rummet. Undvika att ruska på växten.

5. Plantera om krukväxterna

Är du känslig för mögel i blomjorden – byt den regelbundet! Men görs det varsamt så att inte sporerna virvlar upp i luften. Lägg också gärna lecakulor ovanpå jordytan.

6. Testa hydrokultur

Är du känslig för mögel – testa att ha eller odla dina plantor i hydrokultur, det vill säga i lecakulor med vatten och näring.

7. Använd handskar

Har du kontaktallergi gör du bäst i att använda handskar när du hanterar vissa växter.

8. Klipp bort ståndarna

Är du känslig för pollen – klipp bort ståndarna innan du tar in blomman i ditt hem.

9. Placera plantan rätt

Ställ plantorna på ställen där du inte vistas alltför mycket. Undvik sovrummet om du vet att du är känslig.

10. Ha inte julgran inomhus

Om möjligt, ställ julgranen ute! Skaffa annars en konstgjord. Julen blir allt annat än god för allergikern med en julgran hemma.

Dessa blommor och växter ska du undvika

Pollenallergiker: Undvik korgblommiga växter

Undvik prästkrage, kamomill, krysantemum, aster och ringblomma om du har pollenallergi eller hudbesvär. Välj istället växter som har fyllda blommor, då dessa har visar sig ha mindre pollen. Pollenallergiker ska också låta bli starkt doftande blommor.

Hudbesvär: Plantor som kan ge eksem

Korgblommiga växter kan ge besvär vid närkontakt. Liljeartade växter kan orsaka fingertoppseksem. Andra plantor som kan ge hudbesvär är: vissa kallaväxter, fönsterviva, flera fikusarter, näveväxter – såsom pelargoner – murgrönsväxter och växter i törelsläktet – som exempelvis julstjärna.

Luftvägsbesvär: Undvik fikus och doftande växter

Undvik fikusarter, kalla- och näveväxter, liljeartade växter och växter med ludna eller håriga blad, som saintpaulia och kornettblomma. Köp eller odla inte heller starkt doftande växter.

Starkt doftande blommor:

Liljor, hyacint, ginst, akacia (”mimosa”) och gardenia. Även nejlikor och tulpaner kan dofta starkt.

Tänk på att allergi är individuellt – och ibland behöver du testa dig fram för att hitta vilka växter som just du mår bra med.

En lista på blommor och växter som passar dig som är allergiker finns på Astma- och Allergiförbundets respektive Blomsterfrämjandets webbplats.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen