10 saker att tänka på när du ska sälja på loppis
Våren lämpar sig för att rensa förrådet och sälja gamla prylar som du inte behöver! Här är 10 saker du behöver tänka på och förbereda innan försäljningen.
1. Ladda upp med växelpengar
Du kommer med all säkerhet att behöva växelpengar. Om du inte kan ta dig till en bank som hanterar kontanter, ta ut pengar en vecka i förväg och betala allt du köper med större sedlar och spara all växel! Då hinner du spara ihop en rejäl växelkassa. Om du har betalningsappen Swish, förbered en informativ skylt där du skriver att det går bra att betala med Swish och ditt telefonnummer.
Läs också: Rensa i röran – utan att slänga
2. Tänk ut priser och förbered
Om du är riktigt ambitiös kan du prismärka alla dina saker med tejpbitar eller klisterlappar innan loppisen, men tänk på att du kanske vill kunna ändra priset under försäljningens gång.
Kanske säljer den bredvid dig örhängen för 5 kronor, medan du märkt upp alla dina med mycket högre summor. Då kan det vara bra att vara lite flexibel! Antingen kan du hoppa över prismärkningen helt, så att de som vill handla måste fråga efter priset, eller också märker du upp dina prylar allt eftersom när du har tid.
Du kan också sätta enhetspriser, ”alla klänningar 30 kronor” till exempel. Ta med dig penna och papper att skriva prisinformationen på. Om du bara märker upp några saker, låt det vara förhållandevis billiga prylar. Då signalerar du att du har bra priser och folk vågar fråga om pris på det de är intresserade av. Förbered dig också på att folk prutar, det hör till!
3. Ta med påsar och tidningspapper
Bunkra upp med påsar som dina köpare kan bära sina fynd i. Om du säljer porslin och ömtåliga saker behöver du också tidningspapper att slå in i.
Läs också: Test: Håll dig varm med rätt vinterstövel
4. Anpassa dig efter vädret
Om loppisen är utomhus är det viktigt att se väderprognosen och ladda upp för eventuella regnskurar eller kyla. Ta med regnkläder och ha en plan för hur du ska skydda dina saker, skaffa en presenning eller stora sopsäckar så att dina saker inte blir dyblöta. Ta också med dig en extra tröja, det kan vara kallt att stå ute en hel dag. Och och i sommartiden kan det vara vettigt att ta med solskydd.
Läs också: Så får du ordning i hallen: 17 toppenidéer
5. Glöm inte bort dig själv
Om du ska stå och sälja saker en hel dag och dessutom behålla ditt goda humör, är det bra med extra energi. Ta med dig något att dricka och äta om det inte finns att köpa på plats. Något att sitta på för att vila benen är också ett hett tips.
Läs också: 5 skäl att ta en kaffepaus nu!
6. Våtservetter är oumbärliga
Du kommer att hantera pengar, slå in saker i tidningspapper och plocka med kartonger som du haft i förrådet, så räkna med smutsiga händer. Eftersom det ofta är långt till ett ställe där du kan tvätta dem så är våtservetter en bra grej att ha med sig. De kan du dessutom använda till att torka av dammiga prylar!
Läs också: Så fixar du enkelt giftfria våtservetter
7. Lämna allt för värdefulla saker hemma
Du kan alltid prova att ta med dig antika saker eller märkeskläder som du vill ha en rejäl slant för, men folk vill i regel handla billigt på loppis. Så för att slippa ångest när någon prutat ner ett fint designerplagg till en bråkdel av vad det är värt, sälj det hellre på köp- och säljsajter som Blocket eller Tradera. Där är det lättare att nå köpare som betalar mer för märkesprylar och antikviteter.
8. Placera dina snyggaste saker där de syns
Undvik att ha en enda stor röra av saker. Lyft fram det som är finast, på ett bord eller i ögonhöjd så att det syns och placera saker som passar ihop bredvid varandra. Pallra upp kartonger och lägg saker där. Lägg en enfärgad duk eller ett lakan underst så att dina saker får en fin inramning och syns bra.
9. Lägg ihop till en klassisk fyndlåda
Om du har flera saker som du kan sätta samma låga pris på, lägg det i en låda ”allt i lådan 10 kronor”. Det lockar folk till att titta närmare på saker som de kanske inte ens visste att de var ute efter.
10. Ha kul!
Det kan vara slitigt att stå emot envisa prutare eller le mot snorkiga besökare som med rynkad näsa plockar med dina saker. Samtidigt så är det oerhört roligt att småsnacka med människor du annars aldrig skulle möta, så njut och gläds över att så många av dina avlagda saker får nya, lyckliga ägare!
På svenskaloppisar.se hittar du loppisar som du kan sälja på!