Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 4 oktober

3 förpackningar som oftast sorteras fel!

Svenskar är över lag bra på att sopsortera. Men här är tre förpackningar som nästan alltid hamnar fel!

 Plast, kartong eller papper? Det gäller att ha koll var förpackningarna ska slängas.
Plast, kartong eller papper? Det gäller att ha koll var förpackningarna ska slängas. FOTO: Angelica Soderberg

Förra året slog vi rekord i antalet förpackningar som lämnades in till återvinningsstationerna i Sverige.

75 procent sorteras rätt och hamnar i avsedd container. Men 25 procent hamnar fel och ställer till med problem och mycket extra arbete på sopsorteringsanläggningarna.

En hel del av det felsorterade är inte ens förpackningar, till exempel batterier och stekpannor.

Munskydd ett nytt problem

Och munskydd är en ny ”bov” som läggs i tidningspappers- eller kartonginsamlingen men ska slängas i sopkorgen. Även kuvert ska slängas i papperskorgen och inte i tidningsinsamlingen.

Men det finns fler problem.

– Batterier kan till exempel orsaka bränder om de knäcks i sorteringsprocessen. Och stekpannor som ofta sorteras som metall upptäcks inte alltid och kan förorena och försämra kvaliteten på den återvunna metallen, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

– Vi vill ha så rena, återvunna material som möjligt så att fler företag ska vilja använda dem. Målet är ju att skapa en mer cirkulär ekonomi som minskar uttaget av nya råvaror, fortsätter hon.

Förpackningar som oftast sorteras fel

Chipspåsar

Det metallicglänsande materialet i påsarna förvirrar och får många att tro att de innehåller metallfolie. Men de ska slängas i plaståtervinningen.

(Är man osäker på om en förpackning är av plast eller metall kan man göra knyckeltestet. Knyckla i hop den och om den vecklar ut sig igen är det plast, om den är fortsatt ihopknycklad är det metallfolie och ska slängas i metall återvinningen.)

Äggkartonger

Trots att äggkartonger oftast är gjorda av just ren kartong hamnar de ofta fel, i plastinsamlingen. Men de ska läggas i containern för pappersförpackningar.

Mjölk- och yoghurtförpackningar

Hamnar ofta fel, i plastinsamlingen i stället för containern pappersförpackningar. På senare år har det kommit nya yoghurtförpackningar gjorda av blank, plastliknande kartong. Men de ska sorteras som pappersförpackningar. Dock ska plastkorken skruvas av och sorteras som plast.

Två bra grundråd när du är osäker

1. Sortera efter det dominerande materialet

Vissa förpackningar består av flera material, som till exempel mjölkförpackningar vars insida kan vara klädda med ett tunt plastskikt. Men man sortera efter det material som väger mest, i detta fall kartongen.

2. Lusläs texten på förpackningen

Det ska finnas information på varje förpackning om hur den ska sorteras, även om den ibland är skriven med små bokstäver.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen