Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 4 maj 2017

Beroende av sköljmedel? Ta ättika istället!

Visst är det skönt med mjuk och doftande tvätt. Men byt ut det köpta sköljmedlet mot ättika. Billigare och bättre både för miljön och huden.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Älskar du nytvättade och mjuka kläder, lakan och handdukar med väldoft? Det kan vara svårt att bryta ett sånt beroende.

Men tänk på att sköljmedel innehåller kemikalier och parfymer som är skadliga för miljön och som kan vara allergiframkallande. Inget man egentligen vill lägga mot sina barns hud.

Tappar spänsten

Dessutom försämrar sköljmedel en del textiliers egenskaper. Träningskläder får sämre förmåga att ”andas”, handdukar suger upp fukt mindre effektivt och stretchmaterial tappar spänst.

Ett bra alternativ är ättika, och om du vill lägga till en härlig doft kan du tillsätta lite lavendelolja. Denna olja är så kallat eterisk och lätt avdunstande, och kladdar alltså inte som olivolja och många andra oljor.

Det finns olika åsikter om hur mycket ättika som behövs till varje tvätt. Här kommer ett användbart förslag:

Så gör du sköljmedel av ättika

2 dl 24-procentig ättika.

5 dl vatten.

(ev 5-7 droppar lavendelolja)

Blanda och förvara i en 75 cl glasflaska. Skaka före användning, så att oljan fördelas ordentligt. Häll två matskedar i tvättmaskinens sköljmedelsfack.

Psst! Nu har du ett sköljmedel som dessutom är billigare än det du hittar i affären!

Du kan också rengöra tvättmaskinen med ättika, men då rekommenderas 2-3 dl ättika i tvättmedelsfacket och att köra maskinen utan tvätt i 90 grader.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen