Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 1 november 2021

Så sköter du om din dammsugare

Om du tar hand om din dammsugare så kommer du kunna använda den mycket längre. Smart inte bara för privatekonomin utan smart också i ett hållbarhetsperspektiv. Följ tipsen och låt dammsugaren leva länge.

 Sköt om din dammsugare så mår den bättre och lever längre.
Sköt om din dammsugare så mår den bättre och lever längre. FOTO: Istock

Dammsugaren är en pålitlig städhjälp hemma och viktigt då att den håller länge. Ta hand om den på rätt sätt så ger du den ett extra långt liv – det är den värd.

1. Byt eller tvätta filter ofta

Filtret i dammsugaren ser till att onödiga små partiklar inte kommer in i själva sugaren och det fylls kontinuerligt med smuts. Se till att byta det frekvent så kommer dammsugaren att må bättre. Vissa filter går att tvätta i stället för att byta, tvätta ofta.

2. Akta den för stötar och dunsar

Chassit på dammsugaren är så klart byggt för att tåla stötar men försök att vara varsam med det ändå, varje stöt gör att delar kan spricka eller att något i maskinen kan gå sönder. Dessutom, stötarna på möbler och golv kan ge fula märken och det vill vi inte ha.

3. Dra inte i slang och sladd

Visst, sladden och slangen håller för en del hårda tag men använd handtag och hjul när du flyttar på dammsugaren. Det tycker den om!

4. Dammsug inte allt

Om du någon gång dristat sig till att dammsuga upp vatten så vet du att det inte går. Även byggdamm har en inbyggd vilja att förstöra maskinen i dammsugaren, där krävs det starkare doningar för att lyckas. Så undvik vatten och fint damm!

5. Städa dammsugaren också!

Det kanske låter tokigt men även dammsugaren mår bra av bli dammsugen. Eller kanske snarare städad. Ta hand om munstycket och slangen genom att avlägsna dammlagringar och smuts och rengör även påsutrymmet med lite ljummet vatten och tvål. Det hjälper också till att motverka dålig lukt i dammsugaren.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen