Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 29 april 2019

Därför ska du undvika sköljmedel

Allsköns medel finns att köpa till tvättbestyret. Sköljmedel är ett av dem och som enligt textilexpert Mats Johansson är av ondo.

 Mjukgörande medel som sköljmedel är helt onödiga enligt textilexperten Mats Johansson vid textilhögskolan i Borås.
Mjukgörande medel som sköljmedel är helt onödiga enligt textilexperten Mats Johansson vid textilhögskolan i Borås. FOTO: Istock

Skölj- eller mjukmedel upplevs av många göra att kläderna blir mjukare och doftar bättre.

De stora tvättmedelstillverkarna vill gärna hävda att sköljmedel även är bra för känslig hy eftersom att mjuka textiler minskar irritation.

Textilexperten Mats Johnsson, lärare och forskare på textilhögskolan i Borås, håller inte med.

– Jag tillhör dem som menar att sköljmedel är helt onödigt av flera skäl och inte tillför någonting till tvätten, men andra säger tvärtom, säger han.

 Mats Johansson, lärare och forskare på textilhögskolan i Borås, ger sina bästa tvättråd till Lands läsare.
Mats Johansson, lärare och forskare på textilhögskolan i Borås, ger sina bästa tvättråd till Lands läsare. FOTO: Fredrik Malmlund

Läs också: Torka inte håret med handduk – gör så här i stället!

Så fungerar sköljmedel och mjukmedel

Sköljmedel fungerar mjukgörande genom att polymer, små plastpartiklar, lägger sig på tygets yta. Plasten binder sedan till sig fukten från luften.

Det sker förvisso på mikronivå men kläderna hålls alltså mjuka på grund att de fortfarande är lite våta.

– Kläder som behandlats med sköljmedel blir aldrig riktigt torra, säger Mats Johansson.

Mjukmedel skadligt för textiler

Vissa material tar skada av fukt. Det gäller till exempel elastan som är vanligt i tyg i underkläder, badkläder och strumpor. Varumärken som Lycra och Spandex tillverkar i huvudsak sina produkter i elastan.

– För vissa material med elastiska funktioner är det faktiskt direkt skadligt att inte torka ordentligt. Deras fibrer blir svagare och får en förkortad livslängd av fukt, säger Mats Johansson.

Läs också: Sant och falskt om att tvätta kläder

Sköljmedel dåligt för miljön

Ytterligare en nackdel med mjukgörande medel är att de i många fall är svåra att bryta ned eftersom de innehåller konserveringsmedel.

Sköljmedel med starka dofter är heller inte bra för känslig hy, påpekar Mats Johansson.

– Dessutom gör fukten att kläderna blir statiska, säger han.

Mjuka kläder utan sköljmedel

Mats Johansson föreslår att den som vill mjuka upp kläder efter tvätt ska låta dem torka utomhus eller stryka dem, men framför allt använda dem.

– Tyg består att fina vävda trådar som behöver röra på sig för att materialet inte ska låsa sig. Bästa sättet att mjuka upp kläder är därför att låta dem fladdra i vinden och att använda dem, säger Mats Johansson.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen