Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 29 maj 2019

Giftfällorna i köket som du inte kände till

Hushållspapper, aluminiumfolie och plastmatlådor finns med på listan över lömska giftfällor i köket!

 Från vissa hushållspapper kan optiska vitmedel överföras till maten.
Från vissa hushållspapper kan optiska vitmedel överföras till maten. FOTO: iStock

De förekommer i nästan alla kök, men kan innehålla skadliga ämnen som gör att de inte ska användas vid tillagning av mat. Här är fem giftfällor som du bör se upp med i köket!

1. Hushållspapper

Hushållspapper kan innehålla bakterier och läcka optiska vitmedel som kommer från de returfibrer som pappret ofta är gjort av. Detta visade Råd och Röns test av hushållspapper som gjordes under 2018. I kontakt med mat som har hög fetthalt eller vattenhalt läcker hushållspappret när det kommer i kontakt med värme. Därför kan tillagning av exempelvis bacon i mikron med hushållspapper eller att torka av laxen med hushållspapper innebära att det överförs bakterier och vitmedel till maten. Olika sorter kan innehålla mer eller mindre av de skadliga ämnena, men undvik helst att låta hushållspapper finnas med i matlagningen.

2. Köksredskap i plast

 Köksredskap i polyamidplast har länge haft ett dåligt rykte.
Köksredskap i polyamidplast har länge haft ett dåligt rykte. FOTO: iStock

En europeisk studie, som organisationen Sveriges konsumenter rapporterade om hösten 2018, visade att det kan finnas gifter i produkter som är gjorda av återvunnen plast. Föroreningen har förekommit i svarta köksredskap i polyamidplast. Lagstiftningen har kritiserats då höga halter av farliga ämnen som flamskyddsmedel är förbjudet enligt lag, men bara om det gäller produkter som tillverkats av ny plast. Undersökningen visar att många produkter som i stället gjorts av återvunnen plast innehåller bromerande flamskyddsmedel som troligen kommer från gamla elektronikprodukter (till exempel sladdar och datorhöljen). Ämnena kan leda till hormonstörningar och orsaka problem med sköldkörteln och neurologiska skador. I Sverige hittades dock inga sådana produkter, men Sveriges konsumenter rekommenderar ändå att inte använda köksredskap i svart plast. Livsmedelsverket har i enstaka fall hittat ämnet anilin i svarta plastredskap, vilket kan vara hormonstörande och cancerframkallande.

Läs också: Plastbanta köket – 10 enkla kom i gång-knep

3. Bakplåtspapper och pizzakartonger

Vissa bakplåtspapper består av silikonbeläggning – ett ytskikt som har förmåga att stöta bort vatten och fett, så kallat ”non-stick”. Men för att framställa den glatta ytan behandlas pappret med högflourerande ämnen (PFAS), vilket misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och påverka immunförsvaret. Ämnena kan alltså läcka över på maten som tillverkas på pappret. För att vara på den säkra sidan gör du bäst i att undvika flergångsbakplåtspapper eller ugnsdukar av teflon, och istället välja svanenmärkta produkter.

Även vissa pizzakartonger eller take away-kartonger kan vara behandlade med högflourerande ämnen. Se till att inte äta direkt ur kartongen utan lägg upp maten på en tallrik.

Läs också: Så giftigt är ditt bakplåtspapper – här är miljövänliga alternativen

4. Aluminiumfolie

 Att tillaga fisken i folie är gott – men gör det inte för ofta!
Att tillaga fisken i folie är gott – men gör det inte för ofta! FOTO: iStock

Att grilla eller ugnsbaka i aluminiumfolie är vanligt, men inte särskilt bra för hälsan om du gör det för mycket. Kroppen är i regel bra på att utsöndra aluminium, så minimal exponering för grundämnet är inte farligt. Men de allra flesta kommer i kontakt med mer aluminium per dag, till exempel i majs, gul ost, salt, kryddor och även matlagningsredskap som stekpannor och kastruller. När kryddstark och syrarik mat tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan höga halter aluminium släppa från foliet (mer än WHO:s dagliga rekommendationer) och vara skadligt för kroppen, skriver tidningen Café.

5. Matlådor i plast

 Vissa plastlådor kan ge ifrån sig skadliga ämnen vid uppvärmning.
Vissa plastlådor kan ge ifrån sig skadliga ämnen vid uppvärmning. FOTO: iStock

Merparten av alla matlådor är numera gjorda av godkända plastsorter, märkta med EU-symbolen ”glas och gaffel” som säkerställer att produkten uppfyller kraven från livsmedelsförordningarna. Ofta finns också mikrovågssymbolen som visar att lådan klarar uppvärmning.

Men mindre butiker kan sälja lådor tillverkade utanför EU som innehåller det skadliga ämnet bisfenol A, som har visat sig vara hormonstörande. Extra skadligt är det om du värmer upp maten direkt i matlådan i mikrovågsugn. Även ”ofarlig” plast tål inte att upphettas länge, inte mer än fem minuter på hög effekt. Särskilt inte om det är fet mat, för då kan plasten mjukna och svettas ut plastämnen. Glasslådor ska inte värmas överhuvudtaget. Värm gärna maten på tallrik eller använd matlådor i glas eller rostfritt stål.

Läs också: Hemmets värsta kemibovar – 4 vanliga du garanterat har

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen