Göra sommarstuga till permanent boende
Visst är det möjligt att rusta upp sommarstugan till ett permanent boende. Modernt, bekvämt – men i ditt semesterhus. Vi visar hur du förverkligar drömmen steg för steg!
Många fritidshus förvandlas varje år till året runt-bostäder. Fler och fler lockas av vår tids möjligheter att jobba på distans, andra vill helt enkelt kunna njuta av ett enklare liv och närheten till naturen dagligdags.
Det är enklare att hitta mindre dyra hus ju längre bort från stadspriserna man kommer och att rusta upp en sommarstuga med exempelvis kommunalt vatten och avlopp kan vara en klok investering på sikt.
Innan du flyttar till landstället permanent bör du tänka på några praktiska saker, eftersom ett åretruntboende ställer helt andra krav på ditt hus. Det gäller främst el, vatten och avlopp, men självklart också isolering, uppvärmning och ventilation. Så här går det till!
El i sommarstugan
Att bo året runt i ett hus ställer ofta helt andra krav på husets elsystem. Vi pressar juice i matberedaren, tittar på film på datorn och har kraftfulla dammsugare. Vårt moderna el-intensiva vardagsliv inkluderar numera ibland också uppladdning av en elbil.
För att undvika proppar som ideligen går och dessutom brandrisk, måste också elsystemet i stugfastigheten moderniseras och dimensioneras efter dina behov.
Ofta är det möjligt att säkra upp, det vill säga att byta från 10 A eller 16 A, till 20 A. Kolla upp elanslutningen och behovet av säkringsstorlek med din nätägare.
Tänk på att det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att elen fungerar säkert. Anlita alltid en auktoriserad elektriker för installation och ändring i systemet.
Friskt vatten och fungerande avlopp
Om ditt hus inte har tillgång till kommunalt vatten och avlopp, kolla av med kommunen vad de har för planer. Kanske området planerar för just detta inom en snar framtid? Om inte behöver du få en enskild brunn installerad.
Kontrollera också vilket slags avlopp du har och att det har ett tillstånd. Annars betraktas det som att avlopp ”saknas”.
Anlita gärna en firma som på samma gång kan planera borrningen av brunnen och placera avloppet. Du kan göra ROT-avdrag för arbetskostnaden. På Avloppsguiden.se kan du ”testa” ditt avlopp, hitta information om företag som erbjuder lösningar och kontaktuppgifter till din kommun.
Om det redan finns en brunn behöver du kontrollera vattnets kvalitet så att det är godkänt för permanentboende. Med en vattenanalys får du reda på om det är lämpligt att dricka och om det innehåller bakterier och mikroorganismer.
Detta är särskilt viktigt om du har småbarn. Det räcker alltså inte med att smaka och lukta på vattnet. Vattnet från enskild brunn ska testas minst vart tredje år. Miljöförvaltningen i kommunen kan tipsa om auktoriserade analysföretag.
Om ni bosätter er permanent bör du också tänka efter om vattnet – och varmvattenberedaren – räcker till för alla i familjen.
Läs också: Vad är det som stinker? Så känner du igen husets sjuka lukter
Se över fönster
Gamla fönster är ofta både vackra och kan vara en del av husets personlighet.
De allra äldsta fönstren är också gjorda i virke av extremt hög kvalitet så det lönar sig att först titta på möjligheten att renovera och täta innan du funderar på nytt.
Om huset är gammalt kan englasfönster förbättras med upprustade, gamla innerfönster som sätts in på vintern eller genom en extra innerglasruta i själva fönstret.
Stirra dig heller inte blind på fönstrens U-värde. Visst kan nya fönster med gasfylld isolerruta ha ett högre U-värde men det gör inte så stor nytta om värmen läcker ut i en bristfällig drevning runt fönstret.
Läs också: Detta kan du göra med gamla fönster – återbruk!
Byta ytterdörr
Även ytterdörrens skick bör ses över. Moderna ytterdörrar med rejäla lås ger dessutom ett betydligt bättre skydd mot inbrott vilket kan vara en viktig aspekt när du flyttar in en gång för alla med alla dina kära ägodelar i sommarstugan.
Tak och avrinning
Taket och avrinningen är viktig att se över, inte minst för att förhindra att regn och smältvatten rinner ner under husgrunden. Dagvatten kan lätt leta sig in på skadliga ställen om hängrännor och stuprör är dåligt underhållna och rensade.
Syna husgrunden
Många sommarstugor har enklare uppbyggnad med krypgrund eller plintgrund. Dessa anses som riskkonstruktioner då fuktproblem kan uppstå – om man inte ser till att ventilera ordentligt i utrymmet.
Krypgrund kan fuktisoleras med hjälp av en täckande plastfolie som läggs över marken. Ibland krävs även att man isolerar huset underifrån med en fuktspärr för att hindra att kall luft stiger uppåt eller att varm luft trängs nedåt och skapar fuktproblem.
Välj bästa uppvärmning
Många gamla sommarstugor är utrustade med direktverkande el. Detta var en fiffig lösning under tiden då du bara vistades i huset under sommarmånaderna. Men ska du bli åretruntboende finns det lösningar som är billigare och långt mer energieffektiva, exempelvis värmepump, solvärmeanläggning, ved- eller pelletspanna.
Klura på ditt kommande behov och lägg ner lite extra tid på att hitta det bästa värmesystemet för just ditt hus. Storlek på huset, planlösning och geografiska förutsättningar spelar roll när du väljer.
En luft/luftvärmepump kan vara bästa alternativet för att komplettera den direktverkande elen, men för ett större hus kan en bergvärmepump vara ett smartare val.
Läs också: Så eldar du smart i kakelugnen
Isolera sommarstugan
Åretruntboende i ett gammalt sommarhus kräver ofta att man både tilläggsisolerar och ser över otätheter, fönster och dörrar.
Men, se upp. När du spenderar mer tid i huset kan inomhusluften bli varmare och fuktigare än tidigare. Problem med fukt och dålig luft inomhus uppstår ofta i hus som just har byggts om och tätats över tid. För att undvika detta gör du därför bäst i att konsultera en isolerings- och ventilationsfirma samtidigt som du moderniserar uppvärmningssystemet.
Förstärkt självdrag
Om huset tätats för mycket – exempelvis med tilläggsisolering och nya fönster – kan du behöva komplettera med ett så kallat förstärkt självdrag. Då skapas det undertryck som krävs i huset för en sund luftomsättning. Frisk luft släpps in i huset med nya tilluftsventiler och dålig luft sugs ut ur huset, exempelvis med hjälp av en mekanisk fläkt.
Tillgången till bredband
Tillgången till pålitlig uppkoppling blir allt viktigare. Men många geografiska områden i Sverige har fortfarande svårt att hänga med i bredbandsutbyggnaden.
På Post- och telestyrelsens onlinetjänst Bredbandskartan.se kan du se tillgången till bredband och fiber där du tänkt bosätta dig. Där hittar du också olika läns och kommuners bredbandsstrategier, nätägare och internetleverantörer. På sajten Bredbandsval.se kan du jämföra möjliga bredband på din adress.
Kontrollera också täckningskartan för mobil i området. Den visar om du kan ringa med god kvalitet och använda mobilt bredband. En samling av olika leverantörers täckning finns på Surf.nu.
Bo kvar när du blir gammal
Om du har chansen att flytta ut på landet permanent – grattis! Många studier visar att boende på landsbygden upplever högre livskvalitet. Men innan du tar steget, fundera en liten stund på vad framtiden kommer att kräva.
Kommer du att behöva bygga ut ditt nya åretrunthus? Och i så fall, finns det möjlighet till det? Kontrollera vilken byggrätt tomten har, i detaljplanen för området där du bor.
Fundera också på hur huset kommer att fungera när du blir äldre och förbered redan nu så att du kan bo kvar även om du till exempel går med rullator.
Läs också: Så blir du av med möss inomhus
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.